6.245
188

Filosoof

Mihai Martoiu Ticu is in Utrecht afgestudeerd in de wijsbegeerte en internationaal recht. Hij is op 7 februari 1968 in Roemenië geboren en is sinds 1990 in Nederland.

GeenStijl is poen-justitie

GeenStijl heeft noch middelen, noch expertise, noch legitimiteit om het recht uit te spreken

Volgens Bart Schut mag je de namen van de acht geweldplegers in Eindhoven op het internet zetten. Hij noemt de schandpaal van GeenStijl een “sterk staaltje moderne journalistiek”. Want het zou een afschrikwekkende werking hebben. Schut had zijn toetsenboord alweer op autopiloot.

Waarom zou ik GeenStijl en haar reaguurders toestaan om recht over mij te vellen? Wat is hun legitimiteit? Heb ik hen als polizei, rechter en beul aangesteld? Heeft iemand dat gedaan?

GeenStijl is fake
Een arend ontvoerde een baby in een Canadees park en het YouTube-filmpje ging viral. Maar het filmpje bleek fake. Dit is het probleem met de GeenStijl-justitie. Iedereen kan vervalsingen van foto’s en filmpjes maken. Zelfs echte films bedriegen soms. Daarom hebben we justitie, om alles goed uit te zoeken, om te kijken of het bewijs voldoende is, of de ‘verdachte’ echt de dader is en de schuld vast te stellen. Tot een rechter iemand schuldig vindt, is hij onschuldig en mag ook geen schade ondervinden van een misdaad van een ander. De GeenStijl-hetze beschadigt onschuldige mensen. GeenStijl heeft noch middelen, noch expertise, noch legitimiteit om het recht uit te spreken.

GeenStijl is Guantánamo

De VS sluit op en martelt onschuldige mensen op Guantánamo, zonder rechtspraak, voor jaren. Vaak blijkt dat anderen hen valselijk hebben aangegeven, voor de verleidelijke beloning of uit vijandschap. GeenStijl heeft de namen van de ‘daders’ van een twitteraar gekregen. Dat is makkelijk. Een vijand, of een grappenmakker, kan jouw naam als dader tweeten en het staat na vijf minuut op GeenStijl. Je moet het dan voor lief nemen dat een andere alerte GeenStijl-vigilante een molotovcocktail in je slaapkamer gooit, want dat werkt afschrikwekkend voor de echte daders.

GeenStijl is jungle
En als GeenStijl het recht mag vellen, mag iedereen dat. Stel je voor dat een willekeurige derde, Pietje Puk, hoort dat men Tom Kantelberg bedreigt, als gevolg van de actie van GeenStijl. Maar wat heeft Tom Kantelberg gedaan? Niks. Hij draagt slecht dezelfde naam als een verdachte op de terreurlijst van GeenStijl. Als GeenStijl het recht in haar eigen handen mag nemen, mag Pietje Puk ook en hij mag voor Kantelberg opkomen. Als Pietje het kantoor van GeenStijl opblaast, dan werkt dat afschrikwekkend en leren de media om anders om te gaan met de namen van verdachten. Bart Schut moet ons uitleggen waarom GeenStijl mag bestraffen (en de strafmaat bepalen) en Pietje Puk niet.

GeenStijl is poen
Wat is GeenStijl? GeenStijl is slechts een venter. GeenStijl vent kijkvee aan adverteerders. Alles voor poen is poen-justitie. Zolang GeenStijl de kassa hoort rinkelen zal het aantal doden niet tellen. GeenStijl is dus een lijkenpikker van zelfgemaakte lijken. Moet ik dat willen? Nee. Zolang ik GeenStijl niet als polizei, rechter en beul heb aangesteld, zeg ik: nee bedankt.

Lees hier het stuk van Bart Schut: Geen medelijden met de Acht van Eindhoven

Volg Mihai Martoiu Ticu ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (188)