12.727
226

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Geenstijl of geenbenul?

Zucht. Weer een verhaal dat voor geen meter klopt.

Geenstijl raast vandaag: “VARA-ledensite Joop.nl jat ongevraagd, zonder bronvermelding en zonder bedanklinkje complete artikelen uit de Volkskrant.”

Het weblog dat volgens steeds meer mensen al een tijdje het spoor bijster lijkt te zijn, speldt zijn lezers daarover een heel verhaal op de mouw.

Het slaat natuurlijk nergens op. In werkelijkheid zijn het de opiniemakers zelf die ons de artikelen toesturen. Ze willen die graag op Joop gepubliceerd zien.

En in de praktijk leveren wij juist weer opiniemakers aan anderen. Op Joop debuteren veel opiniemakers die vervolgens door andere media worden opgemerkt en binnengehaald. Ook door de Volkskrant. Die functie van talentscout vervullen we graag want hoe meer debat, hoe beter. Om die laatste reden boden we laatst zelf nog een stuk aan de opinieredactie van de Volkskrant aan. Het versterkt elkaar. 

Bij Geenstijl kunnen ze daar slecht tegen. De wereld is immers van hen, vinden ze. Een paar redacteuren hebben een weblog opgezet met een naam die bijna hetzelfde luidt als Joop. Ze benaderen onze opiniemakers en proberen die over te halen niet voor Joop te schrijven. Het zijn nare methodes, maar dat is nu eenmaal hun handelsmerk: narigheid. En nu komen ze dus hiermee.

Het is altijd de vraag of je op dit soort verzonnen verhalen moet reageren maar Geenstijl is wat dat betreft net de Privé of Weekend. Mensen zeggen dat ze het allemaal niet geloven maar voor je het weet gaan dergelijke verhalen een eigen leven leiden. 

Dus daarom nog even duidelijk: Wij plaatsen nooit ongevraagd opinies. Opiniemakers vinden het prettig om op Joop te publiceren omdat stukken snel geplaatst worden, ze kunnen zien of het artikel aanslaat en er onder lezers een interessante discussie volgt. Joop is al een tijdje een van de meest spraakmakende opiniestites van Nederland. Dat trekken ze slecht bij Geenstijl. De vraag is nu of ze het verhaal bewust verzonnen hebbben, of dat ze zoals de laatste tijd vaker voorkomt, gewoon niet weten waar ze het over hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (226)