868
12

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Geert, het is tijd voor een carrièreswitch

Als ik jou was zou ik dan ook het volgende doen, je doekt je hele boevenbende op en gaat aan de slag als spindoctor

Beste Geert,

Dat was een fikse verkiezingsnederlaag. Je verliet je besloten feestje al vrij vlot omdat je geen zin had in die linkse klefbekken die zich journalisten noemen en slechts op deze wereld zijn gezet om jou het leven zuur te maken. Toch is je irritatie niet langer nodig; ik zie een nieuwe carrière voor je opdoemen.

Je kunt namelijk gerust zijn. De populistische onderstroom waar jouw eenmansleger en de SP deel van uitmaken is nog altijd niet verdwenen. Samen komen jullie nog altijd op 30 zetels: een vijfde deel van het electoraat. Sterker nog, als we de populistische campagne die resulteerde in de 41 zetels van Rutte erbij optellen zit je bijna aan een Kamermeerderheid. Rutte’s opmerking over de staatsgevaarlijkheid van het programma van de PvdA had er immers één uit jouw hoge hoed kunnen zijn en zijn leugentjes om bestwil zijn ook niet bepaald beschaafde politiek te noemen.

Een kenmerk van populisten is dat zij zich gedragen als een windvaan. De vorm is belangrijker dan de inhoud, zoals jij in de afgelopen jaren keer op keer demonstreerde. Het opvallende is, je was niet de enige. Was het niet Jolande Sap die met een stekkerdoos aan kwam zetten? De media zijn belangrijk tegenwoordig, misschien wel té belangrijk. Rare fratsen uithalen zoals weglopen uit een debat doe je niet om een inhoudelijk punt te maken. Zoiets doe je voor de bühne. En daar ben jij een meester in, Geert. De beste van de hele Kamer.

Als ik jou was zou ik dan ook het volgende doen, nu je politieke hoogtepunt voorbij lijkt. Je doekt je hele boevenbende op en gaat aan de slag als spindoctor. Dion vind wel ergens een baantje als zeehonden-knuffelaar in Pieterburen en Fleur kan zo aan de slag als opvolger van Gerdi Verbeet. Haar blik is streng genoeg om al dat testosteron in toom te houden. Desnoods kan Hero je komen vervangen. Kan hij gelijk de door hem zo gewilde democratisering binnen de PVV doorvoeren. Waarschijnlijk kiezen zijn fractieleden dan direct een andere fractieleider, waardoor we voorgoed van Hero af zijn. Dat is een mooi vooruitzicht, niet waar?

Vervolgens verhuur je je aan de hoogste bieder en ga je je politiek kapitaal te gelde maken. Je schreef al speeches voor Frits Bolkestein in de jaren 90 en kent alle trucs die nodig zijn om een boodschap over te brengen. Met jou als tekstschrijver zou zelfs Mitt Romney een inspirerend leider worden, ja echt zélfs hij. Hij zou met fraaie vergezichten Obama verslaan, in plaats van de onnozele onzin uit te kramen, die hij nu doet.

Kaj van der Linde, Jack de Vries: ‘they ain’t got shit on you.’ Een spindoctor van jouw formaat bestaat niet. De beste combinatie die ik op dit moment kan bedenken is een tandem Geert Wilders – Jolande Sap. Jij zou haar weer de weg naar meer zetels kunnen wijzen. Het lijkt me geweldig. Jolande Sap die namens GroenLinks tijdens een Kamerdebat over milieuwetgeving naar de verantwoordelijke minister roept: “GroenLinks wil meer groen, paarse oen!” En dat Kamervoorzitter Agema haar dan ter verantwoording roept en fatsoenlijk taalgebruik eist. In Den Haag kan namelijk alles. Dit dus ook.

Dennis L’Ami schrijft iedere woensdag een column in de vorm van een brief op Joop waarin hij het nieuws op satirische wijze beschrijft.

Hij debuteerde in 2011 met de roman De Eeuwige Mens. Volg Dennis ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (12)