9.172
352

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Geert, onze kleine dictator

De Graaf zal nog wel eens een lintje krijgen voor zijn ingreep

Eerste Kamer-voorzitter Fred de Graaf is gesneuveld en Nederland mag hem dankbaar zijn. Hij wist eigenhandig te voorkomen dat – om met de historische woorden van Bolkestein te spreken – ‘Nederland in het buitenland een pleefiguur zou slaan’.

Krijgen we eens in de dertig jaar een nieuw staatshoofd en wie zou er op de dag die je wist dat zou komen als slippendrager naast de kersverse koning prijken? Juist. Geert de Grote, onze eigen kruisridder. Dat kon natuurlijk niet.

Al jaren beweren onze diplomaten en handelsreizigers in het buitenland, tot ze er eelt van op hun dubbele tong krijgen, dat Wilders slechts een randverschijnsel is, een lichte bijwerking van de democratie. Dat hij echt niet in de regering zit en amper invloed heeft: “Gedogen, dat is Nederlands voor we laten hem kletsen”.

En dan op die dag zou hij daar plots prominent in beeld zijn, wellicht omgeven door een haag van beveiligers die de koning volledig aan het beeld zou onttrekken. Daar gaat je bollen- en melkpoederexport naar Azië. Om nog maar te zwijgen over wat het zou betekenen voor de buitenlandse gasten. Kun je je die dodelijk blik nog herinneren van de beeldschone Marokkaanse prinses Lalla Salma op het moment dat Wilders door beeld banjert?

Knap werk dus van De Graaf. En heel Nederlands, de regels zo aan- en toepassen dat er heel slinks precies uitkomt wat je wilt bereiken. Deed me denken aan een plattelandsgemeente die jaren geleden de bouw van een discotheek wilde weigeren maar dat niet kon op grond van bestemmingsplan. Hield de gemeentepolitie  vervolgens gewoon iedere avond strenge alcoholcontrole op de route die de bezoekers aflegden. Dat werkte, drie maanden na opening sloot de discotheek de deuren wegens gebrek aan publiek.

De Graaf zal nog wel eens een lintje krijgen voor zijn ingreep. Grootmoedig ook dat hij aftrad om te voorkomen dat Van Miltenburg meegesleurd gaat worden in het affairetje. Terwijl aan het Binnenhof iedereen weet dat het met haar nooit meer goed komt. Met de flessen wijn die inmiddels op haar vertrek zijn gezet kun je een heel filiaal van Gall & Gall vullen.

Voor Wilders was het natuurlijk weer een finest moment. Calimero-pet op en maar beteuterd huilen. “Iets tegen het koningshuis? Wie? Ik? Geen sprake van!” Het werkt want net als bij de echte Calimero is iedereen als de dood dat hem iets wordt aangedaan. Links en rechts, allemaal gebruiken ze Geert om te laten zien hoe vreselijk principieel en democratisch ze zijn. Geert mag het aan niets ontbreken en wee je gebeente als je het waagt het parlementaire prinsje tekort te doen. Dan is het huis te klein.

Ondertussen staat er wel een olifant in de Kamer waar niemand het over heeft. In democratisch Nederland is niemand onschendbaar, tot aan de koning toe als het moet, behalve een man: Onze Geert. Hij kan door niemand ter verantwoording geroepen worden, door niemand aan de kant gezet worden. Ja, behalve dan door zijn eigen kiezers maar dat is slechts hypothetisch. Hoeveel procent daarvan dacht ook alweer dat hij minister was? Ruim voldoende voor een Kamerzetel.

Geert is onze eigen Erdogan. Hij laat iedereen sneuvelen die hem een strobreed in de weg legt, van Kamervoorzitter, tot raadsheer, tot parlementair journalist. Het begint inmiddels een aardig ereveld te worden. Hij kreeg de rechter zelfs zo ver te beweren dat hij als parlementair ruziezoeker nu eenmaal meer vrijheid heeft dan iedere andere burger. Hij laat zich betalen door buitenlandse opdrachtgevers, hangt de vlag van een buitenlandse mogendheid in z’n fractiekamer, trekt zich niets aan van het landsbelang en ruimt iedereen uit de weg die hij in z’n vizier krijgt. Een parlementair dictatortje.

Dat kan hij allemaal omdat praktisch iedereen op de een of andere manier bang voor hem is. Daarom krijgt Geert alles gedaan. Of dacht je nu echt dat De Graaf ook was afgetreden als het om pakweg Brigitte van der Burg was gegaan? Wie? Precies.

Geef een reactie

Laatste reacties (352)