3.971
127

Journalist

Geert, scheer je haatbaard af

Op dit moment zie ik meer radicalisering bij de PVV-leiding dan binnen de gemeenschap van Nederlandse moslims

Geert Wilders toont met de uitspraak ‘Het is tijd voor de aanpak van de grootste ziekte die ons land de afgelopen eeuw heeft gekend, de islam’ dat niet de moslims maar juist hij radicaliseert.

Laat de woorden van Geert Wilders even rustig op u inwerken. Is er een andere conclusie mogelijk dan dat de PVV-leider de weg volledig en waarschijnlijk definitief kwijt is?

Het is tijd voor de aanpak van de grootste ziekte die ons land de afgelopen eeuw heeft gekend, de islam.

Hij schreef deze woorden samen met zijn fractiegenoot Joram van Klaveren in een artikel dat te lezen is bij The Post Online (hulde voor het plaatsen van deze ontmaskerende onzin). In het stuk pleiten de auteurs voor keiharde repressie van Marokkaans tuig. So far so good, niets nieuws onder de zon en eigenlijk kun je daar ook weinig op tegen hebben. Tuig moet je altijd aanpakken, dus ook Marokkaans, lijkt mij. Ga ervoor, Geert, en noem ze voor mijn part straatterroristen, al is die term op zijn zachtst gezegd wat misleidend of – als u wilt – ronduit onzinnig. Het artikel lijkt een voortzetting van het recente debat over het “Marokkanenprobleem”, ook al geen fraaie term, maar alles went. Maar dan, in de op twee na laatste alinea, staat opeens De Zin. “Het is tijd voor de aanpak van de grootste ziekte die ons land de afgelopen eeuw heeft gekend, de islam.”

Drie elementen springen in het oog: de islam als ziekte, de aanpak en de historische context.

Element 1: De islam is een ziekte.
Ik ben stevig atheïst en zie elke vorm van (bij)geloof als een soort geestelijke afwijking, maar een ziekte? Bovendien bedoelt Wilders natuurlijk niet dat de gelovigen ziek zijn, maar dat islam (en blijkbaar uitsluitend islam, over andere geloven blijft de PVV-leider stil) iets verschrikkelijks is dat uitgeroeid dient te worden. Niemand betreurt immers de “dood” van een virus of het einde van een bacteriologische infectie en voor zover ik weet bestaat er nog geen Partij voor de Tumoren.

“Crime is a disease, I am the cure” mompelde Sly Stallone ooit in de erbarmelijke (en nogal fascistoïde) film Cobra. Ik neem aan dat Wilders zoiets bedoelde, maar hoe dicht benader je dan de Hutu radio-dj’s die hun stamgenoten opriepen de Tutsi’s af te slachten door ze als kakkerlakken af te schilderen? Ziekte, ongedierte, vandaar is het een klein stapje naar “de afstammelingen van apen en varkens”, zoals de Egyptische president en certified haatbaard Mohamed Morsi joden betitelt.

Element 2: De aanpak
Hoe pak je een geloof eigenlijk aan? Je kunt het verbieden, maar Romeinen en Russen kunnen ervan getuigen dat dit niet werkt. Sterker nog, de kans op averechtse werking en radicalisering ligt nadrukkelijk op de loer. Bovendien verwarren Wilders en co Marokkanen met moslims. Weer. Zij slagen er op geen enkel moment in een verband tussen islam en criminaliteit te leggen. En al deden zij dat wel, betekent dit dat de PVV de vrijheid van godsdienst wil afschaffen? Of alleen die van moslims, wat weer in strijd zou zijn met het gelijkheidsbeginsel in onze Grondwet. Of wordt de “keiharde repressie” die Wilders voorstelt om tuig aan te pakken, nu toegepast op alle islamieten? Wat mij dan weer doet denken aan hoe salafisten denken dat je ongelovigen zou moeten aanpakken. Les extrêmes se touchent, Monsieur Wilders?

Element 3: Islam is het ergste dat de Nederlandse samenleving de afgelopen eeuw is overkomen.
Niet HIV, niet de stormvloed van ’53, zelfs niet de communistische dreiging ons land van de kaart te vegen tijdens de Koude Oorlog – nee, islam is nog veel erger. Oké, daarover kun je twisten, maar in welke vlaag van amnesie, welke tijdelijke (of erger?) verstandverbijstering is over het duo Wilders-Van Klaveren gekomen dat zij het wagen te stellen dat de komst van de islam naar Nederland erger is dan de bezetting door de Nazi’s in ’40-’45, met de dood van 200.000 landgenoten (waaronder de moord op ruim 100.000 joden) als gevolg?

Nu blinkt extreemrechts (evenals hun extreme tegenstanders aan de andere kant van het politieke spectrum) niet bepaald uit door historisch besef – op Twitter is met regelmaat te lezen dat antisemitisme een islamitische uitvinding is en zeker geen Europees-christelijke – maar dit gaat wel erg ver. Wat zouden Wilders Israëlische sympathisanten vinden van dit soort uitspraken? Zouden ook zij zover in hun islamhaat gaan dat zij de moord op hun familieleden minder erg vinden dan – ik noem maar wat – het dragen van een niqab? De oemma heeft wereldwijd een antisemitismeprobleem, geen zinnig mens zal dit ontkennen, maar hebben de Nazi’s dat opeens niet meer, Geert en Joram?

Waanzin dus, absolute waanzin. En dom, o zo dom, want het geeft munitie aan de idioten die vinden dat islamkritiek een vorm van racisme is (en misschien zelfs verboden zou moeten worden). Misschien was het Marokkanendebat zo’n deceptie, zo’n anticlimax voor Wilders c.s. dat de boel nog maar eens scherper moest worden gesteld. Maar, bismillah, wat schiet Geert zich hier in zijn voet. Hij begint steeds meer te lijken op de haatpredikers waartegen hij zegt ons land te willen beschermen. Wellicht is hij zo omringd door jaknikkers en hielenlikkers in zijn fysieke en politieke isolement dat hij de werkelijkheid uit het oog begint te verliezen.

Hoe dan ook, op dit moment zie ik meer radicalisering bij de PVV-leiding dan binnen de gemeenschap van Nederlandse moslims. Wilders zou er goed aan doen zijn haatbaard af te scheren.

Lees ook de reactie van Karim Khaoiri: Islam vergelijken met rampen is evengoed abject

Geef een reactie

Laatste reacties (127)