3.727
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Geile stemmen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: waarom vrouwen wel en mannen niet hun stem verleidelijk kunnen maken

Vrouwen houden van mannen met een zware, mannelijke stem. Het idee daarachter is dat die mannen veel testosteron hebben, gezond zijn en kunnen zorgen voor effectieve bescherming en gezonde nakomelingen. Het is simplistisch, ik weet het, maar het is niet onmogelijk dat deze kenmerken uit de oertijd meeklinken.

Mannen houden daarentegen van vrouwen met hoge stemmen. Misschien omdat het met het oestrogeenniveau samenhangt. Wat echter interessant is, is dat vrouwen als ze verleidelijk willen klinken, ze juist lager en langzamer gaan spreken en meer zuchtgeluid in hun stem brengen. Daarmee willen ze hun interesse in de grote daad laten merken. Marlène Dietrich les 1: “Johnny, wenn du Geburtstag hast, bin ich bei dir im Nacht.”

Vrouwen kunnen inderdaad hun stem veranderen om de interesse te laten blijken en mannen horen dat. Mannen blijken daar echter niet toe in staat te zijn. Dat weten we door onderzoek. Het artikel is getiteld “The Perception and Parameters of Intentional Voice Manipulation” en verschijnt deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Nonverbal Behavior.

Kun je in je stem zelfvertrouwen, dominantie, intelligentie of seksuele interesse laten klinken? Twintig mannen en 20 vrouwen leverden voor dit onderzoek eenmaal een neutrale stem en vier maal een bewust gemanipuleerde stem. Vervolgens moesten veertig mensen de stem beoordelen. Zowel mannen als vrouwen kunnen hun stem meer intelligent laten klinken. Vrouwen waren niet in staat via hun stem meer zelfvertrouwen te tonen. Mannen konden dat wel, maar dat kon wel door vrouwen gehoord worden, niet door mannen. Mannen en vrouwen waren weer wel goed in staat om dominant te klinken. De belangrijkste ontdekking was echter dat vrouwen hun stem sexy konden laten klinken en mannen niet. Als mannen het probeerden werd de stem zelfs een beetje minder sexy.

Ik heb geprobeerd te begrijpen waarom mannen niet in hun stem kunnen laten horen dat ze seksueel geïnteresseerd zijn. Zijn ze gewoon altijd in voor een robbertje voortplanten en is zo’n vaardigheid in geile stemmetjes voor een man evolutionair gezien niet interessant en dus onontwikkeld?

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)