312
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gek van Koopjesdagen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: wat doet koopjesjacht met ons?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De uitverkoop lijkt mensen gek te maken. Dat zou tenminste blijken uit een groot Amerikaans onderzoek. Het zou een gevoel van ‘derealisatie’ opleveren: niet meer weten wie je eigenlijk bent.

Hoe meet je dat? Je schijnt daarvoor de koopjesjagers vragen voor te moeten leggen, zoals: ‘Had u het gevoel dat het allemaal onwezenlijk was’ of ‘Leek het of u in een droom rondwandelde?’.

Bij de helft van de koopjesjagers verdwijnt bovendien elk gevoel van empathie met anderen. Vlug, vlug, opzij,. Ik zag het het eerst en ik moet de eerste zijn. Volgens de onderzoekers is dat niet vreemd want de marketingtechniek achter uitverkoop, Op is Op en Dolle Dagen, is het creëren van het gevoel dat producten en tijd beperkt zijn. NU moet je je slag slaan, anders ben je te laat en dat zorgt voor verhoogde spanning.

Nu hoor ik u denken ‘Amerikaans, Amerikaans’, maar wij Nederlanders zijn veel nuchterder. Daar moet ik altijd om glimlachen, dat idee dat wij Nederlanders tot een betere mensensoort behoren dan Amerikanen. Dat wij te basaal (lees gebalanceerd, intelligent, goed) zijn voor zulke gekkigheden.
Daar geloof ik niets van. Waar ik ook niet veel vertrouwen in heb is in allerlei soorten vragenlijsten. Als ik door het Centraal Station loop tussen duizend reizigers die een andere kant op moeten dan ik, maar toch met me mee lijken te lopen krijg ik al een gevoel van derealisatie.

Het weetje van woensdag teruglezen: Worden ongelukkige kinderen later materialistische volwassenen?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)