1.015
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Geld maakt gelukkig, maar dan moet je het wel weggeven

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: Wat maakt gelukkiger? Geld hebben of het weggeven?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Er is een ongemakkelijke verhouding tussen geld en geluk. We zeggen wel erg vaak ‘geld maakt niet gelukkig’ als we horen hoe bekende mensen ondanks al hun geld er een zootje van maken. Maar is dat misschien alleen maar om onszelf te troosten met het besef dat wij dat geld niet hebben? Er zijn ook genoeg onderzoeken waaruit blijkt dat je met geld best gelukkig kunt zijn, hoewel het boven een bepaald bedrag niet meer uitmaakt. Dat ligt ongeveer zo rond de 60.000 euro per jaar.

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat we niet eens zoveel geld hoeven te hebben, en ons toch erg gelukkig kunnen voelen. Hoe werkt dat? Door geld weg te geven – ook al heb je zelf maar heel weinig – voel je je subjectief rijker en dat zorgt voor een tevreden gevoel. Dat gaat op twee manieren: je laat aan anderen zien dat het goed met je gaat, maar je doet het ook om het aan jezelf te bewijzen: als je in staat bent om geld weg te geven zegt je gevoel je dat je toch niet zo slecht af bent.

Uit eerdere onderzoeken was al duidelijk geworden dat mensen die tijd hebben om naast hun werk nog vrijwilligerswerk te doen meer het gevoel hebben dat ze voldoende tijd hebben. Ook daar dus een beetje dat effect: een beetje tijd weggeven en je voelt dat je meer tijd hebt.

De onderzoekers deden verschillende toetsen. Daaronder was er ook eentje om te weten te komen om hoeveel geld het dan ongeveer moet gaan. Bij een groep mensen die een financieel voordeeltje in het voorafgaande jaar hadden gehad werd gekeken wat ze daarmee deden. Mensen die heel kleine of heel grote voordeeltjes hadden werden uit het onderzoek gelaten. 99 van de 556 mensen met een gemiddelde meevaller van 1500 dollar gaven 3 procent daarvan aan liefdadigheid. Na wat rekenwerk zou blijken dat 500 dollar schenken een zelfde gevoel van subjectieve rijkdom geeft als 10.000 dollar extra per jaar verdienen.

Wauw, 500 investeren om je 10.000 rijker te voelen. Geen slechte investering in je gevoel voor tevredenheid. Geld maakt dus wel gelukkig, als je zo verstandig bent een deel daarvan weg te geven.

De onderzoekers zien dat er een negatieve relatie is tussen veel passief Facebookbezoek en algemeen welbevinden. De oplossing lijkt dus te zijn om actief op Facebook te worden en daar te tonen hoe goed het met je gaat. Jammer voor anderen die dan weer jaloers worden. Het lijkt verdorie wel de echte wereld waar ook iedereen kijkt naar wat anderen wel hebben wat zij eigenlijk meer verdienen. Alleen is FB dan de versterker.

Andere oplossing is natuurlijk: mocht je merken dat je altijd wat gedeprimeerd raakt van die bezoekjes aan FB en misselijk wordt van hoe goed het je vrienden gaat, stop er dan mee en lees een mooi boek.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Het weetje van gisteren: Jaloers door Facebook

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)