1.124
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Geld maakt meer kapot dan je lief is

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de oorzaken van scheiding

Meer dan over de kinderen, seks, de schoonfamilie of wat dan ook blijken ruzies over geld de belangrijkste voorspellers voor een scheiding. Dat is nog eens goed nieuws voor mensen die zich zelden druk maken over geld.

De scheidingsoorzaken werden onderzocht door 4500 paren langdurig te volgen. Het onderzoek was gebaseerd op de gegevens van de National Survey of Families and Households. In het onderzoek werd rekening gehouden met inkomen, schulden en bezit. Als je daarop controleerde dan was voor zowel rijke als arme mensen de onenigheid over centjes de belangrijkste reden voor een zure relatie, die uiteindelijk in een scheiding resulteerde. Het blijkt langer te duren om van ruzies over geld te herstellen. De woorden die gebruikt worden en de toon waarop de eurodiscussies gevoerd worden lijken ook steeds heftiger te worden.

Het blijft zeuren omdat het steeds weer terug komt en vooral het idee dat het geld vooral ten voordele van de een wordt gebruikt blijkt op de lange termijn een struikelblok. Het verdachte aan het onderzoek vind ik wel dat de mevrouw die het onderzoek deed zowel een masters heeft in huwelijks- en gezinstherapie als een opleiding als financieel adviseur. Haar conclusie is dan ook nog dat mensen met huwelijksproblemen eerst maar eens een financieel advies moeten krijgen. Bovendien lijkt zo’n discussie ook vaker voor te komen in de VS dan in Nederland, maar daar zou ik me wel eens erg in kunnen vergissen.

Aan de andere kant is een scheiding ook in Nederland, als de advocaat zich ermee bemoeit, al snel een financieel slagveld.

Zelf denk ik dat een goed huwelijk bepaald wordt door wij-denken. Zolang je denkt in termen van ‘wij hebben een club’ en dus alle uitgaven – waar ze ook voor zijn – dus besteed worden aan de club, heb je nog een goed huwelijk. Ik vraag me ook af hoe ik dit allemaal voor moet stellen bij het huwelijk tussen Rutte en Samson. Zolang iedereen ze het vuur aan de schenen legt zullen ze zich terugtrekken in hun WIJ-huwelijk en denken dat elke beslissing die ze nemen ten goede komt van hun CLUB. Hadden ze de wind mee gehad, dan was nu al wel het moment dat het woord scheiding voor het eerst valt aangebroken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het Gezonde Weetje van gisteren: Scheiden maakt vrouwen gelukkig

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)