1.758
78

Oud-PvdA-leider

Job Cohen (Haarlem 1947) heeft in Groningen rechten gestudeerd. Na zijn studie heeft hij eerst tien jaar in Leiden gewerkt, waarna hij in 1981 vertrok naar de Universiteit Maastricht. Daar werd hij eerst hoogleraar en later Rector Magnificus. In 1993 werd hij staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet Lubbers II. Hij keerde vervolgens weer terug naar Maastricht om in 1998 opnieuw staatssecretaris te worden, nu van Justitie. In 2001 werd hij burgemeester van Amsterdam, in 2010 werd partijleider en fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Op 20 februari 2012 legde hij zijn functie neer.

Gelijke rechten, ook in Rusland

Soms moet je gewoon doen wat je rechtvaardig vindt; ik hang bij het bezoek van Poetin de regenboogvlag halfstok

Bij het bezoek van de Russische president Poetin aan Nederland hang ik de regenboogvlag halfstok, uit protest tegen de anti-homowetgeving in Rusland. Dat doe ik zondagmiddag bij café ’t Mandje aan de Zeedijk in Amsterdam. Als staatssecretaris van Justitie was ik rond de eeuwwisseling verantwoordelijk voor het wetsontwerp dat het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht mogelijk heeft gemaakt.

Die wet kwam tot stand na behandeling in de Eerste Kamer eind december 2000. Het was zo ongeveer mijn laatste ambtsdaad als staatssecretaris, want ik was al per 15 januari 2001 benoemd tot burgemeester van Amsterdam. Onmiddellijk na de behandeling in de Eerste Kamer werd ik geïnterviewd door de hoofdredacteur van Gay Krant, de inmiddels wel zeer welbekende Henk Krol, één van de grondleggers van deze wet. Al pratend vonden wij uit dat het prachtig zou als het eerste zogenoemde homohuwelijk in de ‘Gay-capital of Europe’ gesloten zou worden, op het allereerste moment dat de wet in werking zou treden, dus op 1 april 2001.

Zo gezegd, zo gedaan. Vier paren dienden zich aan, en de voorbereidende gesprekken staan helder op mijn netvlies. Zij waren geroerd dat zij nu hetzelfde mochten als heterostellen, waarmee een ongelijkheid, die hen in de ziel raakte, ongedaan gemaakt werd. En ze vonden het heerlijk om op deze wijze hun liefde voor hun partner tot uitdrukking te kunnen brengen.

Het werd een prachtige nacht, die van 31 maart op 1 april. De raadszaal van het stadhuis van Amsterdam was prachtig versierd, en de huwelijksvoltrekking werd door een enorme hoeveelheid pers uit binnen- en vooral buitenland bijgewoond.

Ik heb zo dus gemerkt hoe belangrijk het voor homo’s is dat zij op dit punt als gelijken worden behandeld, en ik vind het geweldig om te bemerken dat het Nederlandse initiatief in de afgelopen jaren in een flink aantal landen navolging heeft gevonden.

Zo niet in Rusland, waar het leven van homo’s juist veel moeilijker wordt gemaakt. Toen Gaymessage4Russia mij dus vroeg om bij het bezoek van Poetin de regenboogvlag halfstok te hangen, was mijn antwoord vrij simpel: dat past geheel bij mijn opvattingen. Of dit geweldige indruk op Poetin zal maken? Vast niet. Ik neem aan dat hij niet eens van dit initiatief zal horen. Maar soms moet je gewoon doen wat je rechtvaardig vindt.

Dit artikel staat ook op de website van de PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (78)