408
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gelukkig door goede jeugdvriendschappen

Iedere dag een gezond weetje. Het is maandag, dus vandaag: erbij horen en in vriendschappen leren waardoor je je goed voelt, dat maakt een gelukkig mens

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wat maakt mensen gelukkig? Geld, een goede opleiding? Australische onderzoekers denken dat het in grote mate bepaald wordt door de kwaliteit van de vriendschappen tijdens je jeugd.

Daarvoor volgden ze 800 kinderen vanaf hun derde levensjaar tot ze 35 jaar waren. Ze maakten daarbij gebruik van de inschatting van ouders en leerkrachten hoe sociaal betrokken de leerlingen waren binnen hun groep en of ze aardig werden gevonden, en niet geïsoleerd.

Op latere leeftijd werden de proefpersonen geïnterviewd over hun huidige leven. Het bleek dat niet de academische kwaliteiten van belang waren, maar vooral goede vriendschappen: erbij horen en in die vriendschappen leren waardoor je je goed voelt. Natuurlijk garandeert een gelukkige jeugd niet dat mensen ook later gelukkig zullen zijn, maar als ze in vriendschappen geleerd hebben wat het is om zich gelukkig te voelen proberen mensen in hun volwassen leven dat te recreëren.

De sociale omgeving van jeugdvriendschappen biedt leermogelijkheden om belangrijke waarden zoals vriendelijkheid, vertrouwen, zorgzaamheid te ontdekken, uitproberen en consolideren.” 

Ik zit nu te piekeren over mijn eigen vrienden van vroeger en wat die eraan hebben bijgedragen dat ik nu gelukkig ben. Maar jee, we vochten tegen de jongens van de andere school, voetbalden waardoor we te laat thuis kwamen voor het eten en onze moeders ongelukkig werden en pikten de lege melkflessen die we inleverden bij een melkboer ver uit onze buurt om het statiegeld te incasseren.

Ik heb in die vriendschappen dus veel dingen geleerd waar ik beter niets mee doe. Maar kameraden tot in de dood, dat waren we wel.

Het weetje van zondag nog eens nalezen: Over geloven en weten

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie