994
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gelukkig getrouwd

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hangt geluk af van je burgerlijke staat?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De uitkomsten van dit onderzoek zullen gescheiden mensen ergeren, maar een Gallup survey laat zien dat het welzijn van gescheiden Amerikanen behoorlijk minder is dan dat van mensen die getrouwd zijn.

Mensen die wettelijk gescheiden zijn en degenen die apart van elkaar leven halen welzijnsscores van respectievelijk 59.7 en 55.9, terwijl getrouwde mensen op 68,8 op een schaal van 100 uitkomen. 100 is het ‘ideale leven’.

Maak je daar geen zorgen over. Dat haalt natuurlijk niemand. Het is trouwens niet de eerste keer dat de gelukscijfers van gescheiden en getrouwde mensen zo blijken te verschillen. Singles, weduwen en weduwnaars zitten ergens tussen die twee in. De onderzoekers weten natuurlijk niet waarom dit zo is. Ze stellen alleen maar vast en één van de mogelijkheden is dat mensen die gelukkiger zijn ook graag trouwen. Dat zeggen die onderzoekers om te benadrukken dat getrouwd zijn geen oorzaak van geluk hoeft te zijn.

Wij tobben gewoon verder en als de cijfers ons niet uitkomen zeggen we toch gewoon dat Amerikanen heel anders dan Nederlanders zijn, of dat zo’n survey nu niet bepaald de beste manier is om zoiets vast te stellen. Maar één troost. Het is maar statistiek. Die betreft gemiddelden en je bent natuurlijk nooit gemiddeld, maar uniek.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)