882
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gelukkig, getrouwd, maar niet gezond?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de gelukkig getrouwde dikzak

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Na veel onderzoeken die bevestigen dat het huwelijk de gezondheid van de partners bevordert, met name die van mannen, is er nu ook een onderzoek dat het tegendeel toont. Mensen die gelukkig getrouwd zijn worden snel zwaarder en dat gaat op den duur gepaard met grotere risico’s op diabetes type 2 en hart- en bloedvataandoeningen.

We weten al dat mensen naarmate de datum van de huwelijksvoltrekking nadert steeds slanker worden, want op die bijzondere dag willen ze er op hun best uitzien. Maar daarna hoeft het allemaal niet meer zo nodig en komen de pondjes er weer snel bij. Ook was al langer bekend dat een goed huwelijk gepaard gaat met gewichtstoename en dat scheiding samen gaat met gewichtsverlies. In dit onderzoek is een verband gelegd met hoe gelukkig je getrouwd bent.

Het onderzoek werd gedaan met 169 paren die voor het eerst getrouwd waren en die in een periode van vier jaar regelmatig ondervraagd werden over hoe gelukkig ze met hun huwelijk zijn en hoe het met hun gewicht was gesteld.
Naarmate mensen gelukkiger zijn met hun huwelijk, des te minder ze geneigd zijn te overwegen uit elkaar te gaan en des te meer ze in gewicht aankomen. Daar tegenover staan de mensen die niet zo gelukkig met hun huwelijk zijn en regelmatig overwegen ermee te stoppen. Zij komen niet in gewicht aan.

Zou het een mechanisme zijn dat er onbewust voor zorgt dat je aantrekkelijk moet blijven voor de huwelijksmarkt? De onderzoekers vermoeden dat als ze beweren dat de geïnterviewde partners meer aan hun uiterlijk denken dan aan hun gezondheid. Even terzijde: Als je jong bent is uiterlijk uiteraard belangrijker dan gezondheid.

Ik vraag me wel af hoe dit allemaal verloopt als je tien of twintig jaar getrouwd bent. Vier jaar is een beetje kort om te beweren dat het huwelijk ongezond is en alleen naar gewicht kijken is een beetje kortzichtig als je uitspraken over gezondheid wilt doen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Politici zouden meer moeten mediteren

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)