515
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gelukkig worden door te huilen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De heilzame werking van huilfilms

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek om te achterhalen waarom mensen die naar droevige films kijken gelukkiger worden liet zien dat hoe meer tearjerkers de toeschouwers over hun geliefden laten denken, hoe meer hun geluksgevoel toeneemt. 

Misschien dan nog maar een keer de Titanic bekijken. Uit eerder onderzoek was al bekend dat menselijke relaties de belangrijkste bron van geluk voor mensen zijn.

Het is dus niet verrassend dat denken over je geliefden je gelukkiger maakt. Het lijkt erop of een drie zakdoeken film – zoals men in Japan zo´n film noemt – mensen helpt om drama te gebruiken om na te denken over de belangrijke relaties in hun eigen leven. Het nadenken over je geliefden verbetert zo je stemming. Maar niet voor iedereen. Mensen die na het zien van een droevige film alleen maar over zichzelf denken – en niet over hun geliefden – worden er niet gelukkiger door. Maar ja, misschien worden die gelukkig van horror films.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)