315
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gelukkige consumenten

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Optimisten maken betere keuzes

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Kiezen, dat is waar het op aan komt bij het winkelen en als je de juiste keuze maakt blijkt het je ook werkelijk (even) gelukkiger te maken. Maar wie kan je erbij helpen? Omdat we weten dat de verkoper zo zijn eigen redenen heeft bij het adviseren, kan blind vertrouwen in de verkoper leiden tot een slechte beslissing. Hoe vind je de weg tussen vertrouwen stellen in zo´n verkoper en het voorkomen van een slechte beslissing?

Een onderzoek dat in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Consumer Research werd gepubliceerd licht een tipje van de sluier op. Mensen die geloven dat ze in een rechtvaardige wereld leven vertrouwen de verkoper meer, maar dat doen ze vooral na afloop en – dat is het alleraardigste – ze zijn vervolgens ook gelukkiger met hun aankoop. Zo regelt hun optimisme vanzelf dat ze altijd het juiste advies krijgen.

Bij het lezen van dit onderzoek drong zich een heel andere situatie aan me op. In het stemhokje komt het ook op kiezen aan en hoe weet je dat de politicus die je stem wil hebben niet binnen een maand iets heel anders zal gaan doen dan hij belooft? Kan je zijn advies wel echt vertrouwen? Helpt je optimisme je ook daarmee?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)