2.186
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gelukkiger met kinderen?

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: de voor- en nadelen van eigen kroost

Het gonst in de populaire media van het nieuws over het geluk van getrouwde stellen. NU.nl, de Daily Mail en de Guardian bijvoorbeeld brengen ons op de hoogte dat getrouwde stellen zonder kinderen gelukkiger zijn dan getrouwde stellen met kinderen. Nu is de Daily Mail niet de meest betrouwbare bron van gedegen wetenschappelijk nieuws, maar men verwijst naar een onderzoek door de Open Universiteit dat het aan zou moeten tonen.

Het onderzoek werd onder meer dan 5000 Britten gedaan. Vragenlijsten natuurlijk, want dat is uiteindelijk het simpelste voor onderzoekers en wat komt eruit? Ergernis in relaties is zo’n beetje gelijk: snurken, winden laten, vuilnisbak vergeten buiten te zetten. Maar elkaar complimenten maken, daar ontbreekt het nog al eens aan in relaties met kinderen. Kom je hijgend terug van de hockeytraining vergeet je te zeggen “Schat, wat zie je er toch geweldig uit” en dat is nodig om het gevoel van eigenwaarde van elkaar te voeden.

Mannen geven twee maal zo vaak aan dat ze balen dat er nog maar weinig gevreeën wordt door de drukte met de kinderen. Maar vrouwen met kinderen blijken het gelukkigst te zijn. Mensen die gescheiden zijn doen in hun tweede relatie beter hun best. Een relatie, dat is veel werk.

Ik ben niet overtuigd door dit onderzoek en verwijs liever naar een onderzoek door medewerkers van de Princeton Universiteit in New Jersey (VS) dat gepubliceerd werd in de Proceedings of the National Academy of Sciences: er is geen verschil in geluk en tevredenheid tussen mensen in relaties met of zonder kinderen. In dat onderzoek werden de gegevens uit Amerikaanse surveys uit de periode 20118-2012 geanalyseerd waaraan 1,77 miljoen mensen hadden meegedaan. De onderzoekers keken naar koppels tussen 34 en 46 jaar bij wie de kinderen onder 16 nog thuis woonden.

Algemeenheden
Is er dan zo’n groot verschil tussen huwelijken in de VS en GB? Nee hoor, de opzet was anders en dan komt er ook iets anders uit. Het Amerikaanse onderzoek laat met name zien dat mensen verschillen. Er zijn mensen die vinden dat je in een relatie niet gelukkig bent als je geen kinderen hebt en er zijn mensen die het tegenovergestelde vinden. En wat denk je? Die eerste groep heeft vaak kinderen en die tweede groep heeft ze vaak niet. Je kunt dus geen algemeenheden ophoesten over mensen in relaties. Je zult het in verband moeten brengen met verwachtingen en ideeën van mensen.

Bovendien kun je sowieso nooit eenduidige conclusies uit zulke onderzoeken trekken. De mensen die gelukkig werden omdat ze kinderen hadden, bleken ook veel meer zorgen over die kinderen te hebben dat had een effect op ergernissen in de relatie. Er was dus sprake van twee soorten ‘geluk’: levensvoldoening op een existentieel niveau en minder irritaties.

De Amerikaanse onderzoekers vergeleken hun uitkomsten met vergelijkbare onderzoeken in 161 andere landen en zagen daar het zelfde. Onderzoek geeft ons geen zekerheden maar inzichten. De waarheid bestaat niet ook al reken je hem uit tot twee cijfers achter de komma. En onze eigen inzichten hebben altijd invloed op de conclusies die we trekken. Zo ben ik onbetrouwbaar op dit terrein. Ik ken mijn vrouw deze maand al 43 jaar en vind het nog altijd erg fijn om bij haar te zijn, ook al baal ik wel eens van haar en ergert zij zich ongelooflijk aan mij.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)