1.566
44

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Gemeente eist judaspenningen van goede doelen

Gemeente verdient aan kledinginzamelingsacties; een nieuwe blijk van maatschappelijk cynisme

Zo nu en dan zie je in het winkelcentrum een container staan voor oude kleren en schoenen. Die zijn dan voor het goede doel. Naar de Volkskrant vandaag onthult gaat vaak genoeg de helft van de opbrengst naar de gemeente. Organisaties als het Leger des Heils, moeten namelijk bij menige gemeente inschrijven voor het recht om zulke containers te plaatsen en de hoogste bieder krijgt de vergunning. De prijzen worden ook nog eens opgedreven door zuiver commercieel opererende concurrenten zoals het vuilnisophaalbedrijf Van Gansewinkel. Met dezelfde methode spelen lokale bestuurders kermisexploitanten tegen elkaar uit.

Dit wordt blijkbaaar op heel veel gemeentehuizen – de goede niet te na gesproken – normaal gevonden. Burgers laat men in de waan dat zij een bijdrage leveren aan een goed doel. In werkelijkheid spekt men vooral de gemeentekas want met de overhead eraf blijft daar per kilo ingezameld textiel acht tot vijftien cent over, terwijl de geldende marktprijs tussen de 55 en 75 cent ligt. Nogmaals: de helft daarvan harkt de gemeente binnen.

Tot 2010 probeerden gemeentes niet mee te verdienen aan inzamelingen voor een mooi doel. Dat is sindsdien op grote schaal veranderd. Hoe moet je deze ommekeer duiden? Is dit een nieuwe blijk van maatschappelijk cynisme, van het gebrek aan sociaal besef dat zijn intrede heeft gedaan bij het lokaal bestuur? Is het onverschilligheid? Is het de arrogantie van de macht? Is het minachting voor de domme burger die zich álles op de mouw laat spelden? Is het ouderwetse, onversneden kortzichtigheid? Is het een combinatie van dit alles plus de Kafkaeske gevoelloosheid die blijkbaar het product is van elke grotere organisatie? Je voelt toch aan je water dat je zeker in deze tijd van bezuiniging en voedelbanken organisaties die voor het goede doel kleding inzamelen moet ondersteunen en niet afromen?

Of is net als in Den Haag steeds meer het gezond verstand zoek? Het gezond verstand dat zegt: “Dit zijn judaspenningen. Die willen we niet”. Of op zijn minst: “De schade die onze geloofwaardigheid hiermee wordt gedaan, weegt niet op tegen die paar rotcenten”.

Hoe dan ook: als dit de mentaliteit is, dan moeten we ons grote zorgen maken over de effecten van het Haagse beleid om steeds meer taken van wezenlijke betekenis voor het menselijke karakter van onze samenleving bij gemeentes onder te brengen. Het is de vraag of ze daar in goede handen zijn.

Lees het artikel in de Volkskrant

Volg Han van der Horst ook op Twitter


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (44)