2.251
29

Burgemeester Heerlen

Burgemeester van Heerlen. Daarvoor wethouder Ruimte & Bouwen, Sport, Werk & Inkomen in Nijmegen namens de PvdA.

Geniet. Ook als socialist!

Ploumen heeft het gelijk volledig aan haar zijde als ze de graaicultuur met kracht bestrijdt, maar gelden regels alleen voor PvdA-leden?

Wat een toeval. In de week dat Ramses Shaffy het tijdelijke verruilt voor het eeuwige houdt de PvdA-voorzitter in de NRC een lofzang op de soberheid.

Niet langer ‘lach, drink, zing en geniet van alles’, maar gewoon weer de deugd van de ascese. Vaarwel Ramses! Vaarwel jaren ’70! Back to the blauwe knoop! Back to the fifties! Althans, voor iedereen die PvdA-lid wil zijn. En dat alles bedacht door een voorzitter van onder de grote rivieren.

Als katholiek moest ik even slikken. Natuurlijk. Ploumen heeft het gelijk volledig aan haar zijde als ze de graaicultuur met kracht bestrijdt. Zeker bij instellingen die draaien op gemeenschapsgeld zoals corporaties, ziekenhuizen, zorginstellingen, media en schoolbesturen.

Ben zuinig en zorgvuldig met de portemonnee die door een ander is gevuld. Honderd procent mee eens. Maar geldt dit alleen voor PvdA-leden? Nee toch! Pak de topsalarissen aan. Helemaal mee eens. Kom met concrete voorstellen, zou ik zeggen. Doe bijvoorbeeld iets met de tarieven van de belasting. Dan pak je in één klap de graaiers uit het bedrijfsleven mee. Allemaal goed. Maar hou op met een pleidooi voor soberheid.

Laat ook socialisten genieten van het leven! Neem een voorbeeld aan de Vlaamse socialist en oud-kroegbaas Steve Steveart die luid van de daken riep: “Socialisme zal gezellig zijn, of niet.”  Treffender had hij het niet kunnen uitdrukken.

We moeten niet alleen goed zijn voor de mensheid, maar ook voor de mens. Zing, drink, leef, maar vooral geniet van het leven. Ook als je lid van de PvdA bent!  

Geef een reactie

Laatste reacties (29)