2.107
120

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Gevangenis straks helemaal gekkenhuis

Het getuigt niet van wijsheid mensen met een psychisch defect vast te zetten in een omgeving die nog gekmakender is dan de huidige bajes

Het is een publiek geheim dat veel gevangenen worstelen met psychische problematiek. Dat zij geestelijk niet helemaal in orde zijn, hangt vaak genoeg samen met het feit dat tot hun veroordeling leidde. En ook het gegeven dat zij tegen de lamp liepen. De pakkans is in Nederland nu eenmaal niet bijzonder groot. Wie zijn hersens bij elkaar houdt en beschikt over een behoorlijk IQ, kan zich lang aan de greep van justitie onttrekken. Als er op de een of andere manier een steekje aan je los zit, val je eerder in handen van de politie. Ontzettend veel gedetineerden zijn dan ook nog verslaafd.

Nu wil staatssecretaris Fred Teeven een groot aantal gevangenissen sluiten om er een paar nieuwe voor in de plaats te stellen. Die noemt hij “modern”. Het regime heet er sober. Dag- en weekendactiviteiten verdwijnen. Twee gevangenen op één cel wordt bijna gebruikelijk. In feite verdwijnen veroordeelden achter slot en grendel. De deur gaat weer open als de straftijd is verstreken.

Dat zal ze leren, denkt u misschien. Een gevangenis is geen hotel. Detentie is geen vakantie maar een straf. Ze moet afschrikken.

Allemaal tot je dienst. Toch getuigt het niet van wijsheid om mensen met een psychisch defect vast te zetten in een omgeving die zeker nog gekmakender is dan de huidige bajes. En dan ook nog met twee man op een cel zodat ze elkaar kunnen opfokken. Als je uit zo’n moderne gevangenis wordt losgelaten, ben je waarschijnlijk krankzinniger dan toen je erin kwam.

Volgens mij gaat er nog duur betaald worden voor deze “bezuiniging”. De nieuwe bajes is een fabriek voor levende tijdbommen.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (120)