262
0

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Gewaagd en origineel, maar niet voor iedereen

How To Describe A Cloud daagt je uit om de wereld waar te nemen op een andere manier dan je gewend bent

Vroeg in How To Describe A Cloud zit een scène die is geschoten in één shot, waarin de hoofdrolspeler praat met haar blinde moeder. Pas halverwege beseft de kijker dat hij de scène ziet door een spiegel. De film zit vol met dergelijke slimmigheden die de essentie van zintuigen verkend.


How To Describe A Cloud is gedraaid in Taiwan met Taiwanese acteurs, maar geschreven en geregisseerd door een Nederlander, David Verbeek, die drie eerdere films maakte in het oosten. Verbeek is gefascineerd door de in sneltreinvaart voortzettende modernisering van de regio en de kloof met de traditionele levensstijl van oudere generaties.

How To Describe A Cloud is wat oneerbiedig omschreven als een tussendoortje tussen grotere films in. De film is gemaakt voor een minimaal budget met een kleine crew. Dit gaf Verbeek de kans om instinctief te werk te gaan. Er was geen voltooid script. Shots werden eerst gedraaid en pas daarna in het verhaal verwerkt. Dit geeft de film zijn kracht en zijn zwakte.

How To Describe A Cloud gaat over Liling, een jonge vrouw, die haar geboortestreek heeft verruild voor de grote stad waar ze vaag werk doet in de muziekwereld. Als haar moeder terminaal ziek wordt, is ze genoodzaakt terug te keren naar het oude vissersdorp. Om haar moeder te helpen omgaan met haar blindheid, wordt Liling aangeraden de omgeving voor haar te omschrijven. Evenredig hieraan loop een plot over haar verliefdheid op een al wat oudere bioloog.

Prachtig is de manier waarop How To Describe A Cloud de ervaring van zien, horen en voelen weet te grijpen. De film daagt je uit om de wereld waar te nemen op een andere manier dan je gewend bent. Door takes lang aan te houden, gaat de kijker er anders naar kijken. In de mixage wordt gefocust op unieke geluiden. Veel zaken blijken bij nadere beschouwing net iets anders te zijn. En zo blijkt de kloof tussen traditioneel bijgeloof en moderne wetenschap anders te zijn als verwacht.

How To Describe A Cloud is een film die een investering vraagt van het publiek. Verbeek betrekt de kijker bij de interpretatie van zijn zoektocht. Ik kan me indenken dat er mensen zijn – intelligente, cultureel onderlegde mensen – die hier niet in mee kunnen gaan. Het valt niet te ontkennen dat How To Describe A Cloud een gewaagde en originele film is. Ik vond hem goed. Maar als iemand anders dat niet vindt, begrijp ik dat.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film. Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (0)