500
16

Blogger

Ik ben een 27 jarige Rotterdammer, niet afgestudeerd en geen opleiding volgend op het moment. Ik ben gestopt met studeren, omdat ik mij volledig wilde richten op het schrijven. Ik ben zeer geïnteresseerd in het maatschappelijk debat en volg dit al jaren op de voet en geloof dat wij, als wij willen, ook daadwerkelijk iets kunnen veranderen. Een beetje naïef dus ook.

Geweld agente ondermijnt gezag

Niet het OM, maar de rechter spreekt recht

Iedere dag weer staan agenten op om burgers te beschermen, soms na slechts een paar uur slaap. Iedere dag weer wagen agenten hun leven, hier mogen wij best dankbaar voor zijn. Iedere dag weer hebben ze te maken met mensen die anderen iets aan willen doen, hen iets aan willen doen, ongelukken, diefstallen, oplichters enz. en dat ze het werk vaak naar behoren afhandelen doen daar hoor je niemand over.

Na de ophef over de agente met de veel te soepele knie die een dronken Let ervan langs gaf is het bovenstaande iets wat ik veel hoor. Ter verdediging van gezagdragers waar ook in het land. Het klopt allemaal, dat het werk bij de politie zwaar is behoeft dan ook absoluut geen uitleg. Het doet er alleen niet toe als het gaat om het gedrag van deze politieagente. Ondanks dat het OM heeft vastgesteld dat de agente zich ‘keurig’ aan de regels heeft gehouden en iedereen opgelucht adem kan halen bij het korps, vind ik dat de agente zich aan de rechter dient te verantwoorden. Korpschef Pauw, burgemeester Aboutaleb, de NPB en de ACP (bij monde van Van de Kamp) mogen nog zo verontwaardigd en boos over de verontwaardiging en boosheid bij het publiek zijn, ze hebben hier in de verste verte geen recht toe. Ze kunnen het gedrag van de schoppende agente verdedigen door te wijzen op haar staat van dienst of het goede werk van haar collega’s elders in het land. Ze kunnen het gedrag van de schoppende agente verdedigen door te wijzen op het vodje van het OM, het doet niets af aan de terechte boosheid bij het publiek. 

Het filmpje van slechts 1 minuut en 18 seconden laat zien dat deze vrouw evenals haar collega hier verkeerd handelen. We weten als publiek niet wat er vooraf is gebeurd, maar wat het filmpje duidelijk laat zien is dat de man geen schijn van kans had. De beschonken man zwalkt, komt tegen de ruit van een winkel, heeft zijn hoofd gebogen en zijn handen naast zijn hoofd en dan haalt de agente uit. In de zesde seconde van het filmpje schopt de agente de man vol in zijn kruis en werkt hem dan direct naar beneden. Man onder controle zou je denken als je dit filmpje ziet, toch haalt de agente nog een aantal keren flink hard uit met de knie terwijl dit nergens voor nodig is. De agente is niet alleen, haar collega bemoeit zich er pas in de 24ste seconde mee, ruim 18 seconde na de eerste trap dus. Terwijl de man iets verder in het filmpje plat op zijn buik ligt slaat de vrouw deze man nog eenmaal hard alvorens ze zijn armen samen met haar collega op zijn rug weten te werken. Bij 1 minuut en 8 seconde verschijnt voor het eerst een andere politieagent, versterking was dus al onderweg.  

Dit hele gebeuren had makkelijk verdedigd kunnen worden als de agente zich had beperkt tot alleen de trap in de man zijn kruis, uiterst onprettig voor de man maar wel verdedigbaar. Iedere trap en klap daarna is en was teveel en maakt daarom alle kritiek op de handelswijze van deze agente en haar collega, de korpsleiding en de burgemeester terechte kritiek. Ik heb wel nog een vraag die bij mij steeds terug blijft komen: Waarom hebben de politieagente en politieagent niet gewacht op de al opgeroepen versterking? Ze waren met zijn tweeën, de man had geen schijn van kans gehad en dan was dit gênante moment de agenten en het korps bespaard gebleven. 

Niet de kritiek op dit hele voorval ondermijnt het gezag van gezagsdrager. Het halsstarrig vol blijven houden dat wat deze agente deed past binnen de geweldsinstructie ondermijnt dit gezag juist. Het vieren van een sepo als overwinning ondermijnt dit gezag, want niet het OM maar de rechter spreekt recht.

Volg Karim Khaoiri op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (16)