674
5

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

GGZ-bezuiniging, het paradepaardje van het anti-kabinet

Ik zit tien jaar in de geestelijke gezondheidszorg. Ik heb zorg nodig

Het kabinet is nog maar anderhalve week op gang, maar een route naar het abattoir lijkt nog de enige goede optie. Ze snijden zoveel weg in hun bezuinigingswoede, dat het enkel een slagaderlijke bloeding tot gevolg kan hebben.

Het kabinet is nog maar anderhalve week op gang en ligt er nu bij als een vis op het droge. Spartelend, happend naar lucht – een minister-president die alles weglacht als een grinnikende hyena, een vicepremier die alleen de Amsterdammers kennen, en ‘mijn’ Diederik (God, wat hoopte ik toch op een goede afloop) die met zijn rug tegen de muur in Oger-outfit zegt dat dit het beste is voor het land. Nee, Died, dit is niet het beste voor het land.

Het kabinet is nog maar anderhalve week op gang, en hun zelfgekozen ingeslagen weg van ‘laten we de allerkleinsten maar weer porren, met een bot stanleymes in hun rug’ is weer op succesvolle rentree. Men pakt de draad op van een jaar geleden.

Doe maar alternatief
Punt van kritiek is nu de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Het kabinet denkt namelijk in al haar psychotisch – nee, manisch gedrag van excessief bezuinigen, om de psychiatrisch patiënten weer op de schopstoel te zetten. Een paar miljard naar Griekenland? Top! 2,5 miljard aan nieuwe wegen? Doe maar duur. Vijftien miljard extra naar de zorg? Hoezee! Maar wacht eens even; naar welke zorg dan? Als er bijna 360 miljoen extra bespaard moet worden? Natuurlijk; acupunctuur, hypnotherapie, haptonomie, homogenezingstherapie, jezelf-laten-bevredigen-door-een-indiaantherapie; daar houdt Nederland van! Doe maar alternatief, dan doe je al gek genoeg.

Kogel door het hoofd
Ik zit tien jaar in de geestelijke gezondheidszorg. Ik heb zorg nodig. In een normaal land word je ondersteund; hier weggehoond. Zelfs vrienden vertellen me dat ‘ik wel een beetje duur aan het worden ben’. ‘Hoeveel kinderen in Afrika denk je dat er van jouw pillengeld kunnen eten?’ Nog even en we kunnen allemaal aan het werk bij de NS; stukjes lijk van de rails schrapen. Kunnen we badkamers oppoetsen waar mensen een kogel door hun verwarde hoofd joegen. Hoeveel zelfdodingen komen er vanaf de nieuwe bezuinigingsronde? Hoe vol kun je de gevangenissen nog krijgen – dat wordt tenminste wél vergoed!?

Antipsychotica
Ze zijn gék geworden. In een week waarin we van nivelleren naar massahysterie gaan, ruzie zoeken met de Kamervoorzitter en dagen- en nachtenlang vergaderen, moét er iets fout zijn gegaan in de koppies van de Tweede Kamer. Maar goed; nú worden de antipsychotica nog vergoed, dus kunnen de heren en dames politici er massaal aan beginnen. Want dit loopt anders fout af. Heel fout.

Mark Wagemakers is schrijver van: Het roze boekje
Volg hem ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (5)