446
11

Tweede Kamerlid PvdA

Lea Bouwmeester (1979) zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was ze actief als gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter in Almere. Verder werkte ze onder andere als sociaal raadsvrouw in Amsterdam en Amersfoort en als beleidsmedewerker bij het bureau discriminatiezaken in Amersfoort.

GGZ moet meer de straat op

Van verwarde mensen wordt nu verwacht dat ze gaan betalen voor hulp

De zorg voor ‘mensen die totaal de weg kwijt zijn’ moet beter. Bij de geestelijke gezondheidszorg moeten te allen tijde voldoende geschoolde medewerkers beschikbaar zijn die de straat op kunnen. Zo voorkom je welzijnsproblemen bij mensen, maar ook gevaarlijke situaties in de samenleving. De minister van Volksgezondheid moet zich het lot van deze mensen aantrekken en investeren in goede en tijdige zorg. De kwaliteit van zorg moet omhoog, en het idee van een eigen bijdrage van tafel. Deze oproep doe ik donderdag in debat met de minister.

Uit recente gebeurtenissen met mensen die ‘totaal de weg kwijt zijn’ is gebleken dat eerdere en betere zorg nodig is. Kwaliteit moet centraal staan. Daarom pleit ik voor kwaliteitsverbetering bij de GGZ. Er is behoefte aan voldoende en goed opgeleid personeel dat sneller op straat kan ingrijpen om problemen te voorkomen en geld te besparen. Het enige wat de minister doet is een ingrijpende bezuiniging van 600 miljoen euro op de GGZ en het invoeren van eigen bijdrage. Een ding is zeker: dat draagt zeker niet bij aan betere zorg en al helemaal niet aan een veiligere samenleving!

Van verwarde mensen wordt nu verwacht dat ze gaan betalen voor hulp. Probleem bij deze mensen is nu juist dat ze geen ziekte-inzicht hebben en geen geld of een absoluut minimum. Deze ‘zorgwekkende zorgmijders’ kunnen de zorg niet betalen voor hulp en vallen buiten de boot.

Iedereen heeft recht op noodhulp in lichamelijke zorg. Dan moet dat ook gelden in de noodhulp voor geestelijke aandoeningen. Dat is niet alleen menselijk, maar het voorkomt ook problemen voor individu en maatschappij.

Gek genoeg introduceert dit kabinet wel een bonus op ‘uit de hand laten lopen van problemen’, want als de situatie dusdanig escaleert dat iemand een gevaar vormt voor zichzelf of omgeving, dan is er sprake van dwangopname, en die is wel gratis. Dat terwijl er methoden zijn zoals de zogeheten bemoeizorg die mensen tijdig helpt, in hun kracht zet en bovendien de kans op uit de hand lopen aanzienlijk verkleint.

Met dit kabinet dreigt het heel druk te worden buiten de GGZ-boot. Dat is oneerlijk, onmenselijk en vergroot de kans op onveiligheid. Het moet en kan eerlijker!

Geef een reactie

Laatste reacties (11)