2.780
36

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Gigantische minachting voor de kiezer

Overal zien bescheiden mensen hun bescheiden ambities onderuit gaan door ontwikkelingen waar ze part noch deel aan hebben

Het lukt SP-Kamerlid Ewout Irrgang niet om de Tweede Kamer terug te roepen van reces. De dames en heren hechten in meerderheid te zeer aan hun vakantie om te beraadslagen over wat de dreigende terugkeer van de crisis voor Nederland betekent.

Je ziet dat verschijnsel wel meer in Europa: kanselier Merkel blijft wandelen op haar geliefde zuid-Tirolse bergpaden. Premier Cameron meldde zich wel in Downing Street, maar uitsluitend vanwege de ongeregeldheden die in steeds meer Britse steden losbarsten. De economische rampspoed bracht hem niet van zijn plaats.

Op het moment maken in heel Europa gewone hardwerkende mensen, die om met de danspremier te spreken “elke dag om zeven uur opstaan” zich grote zorgen. Gaan hun spaarcentjes in rook op? Stopt straks wel ineens de baan maar niet de hypotheek? Kunnen we straks nog wel een huis krijgen? Als de boel instort, krijgen de kinderen dan nog kans om te studeren? Overal zien bescheiden mensen hun bescheiden ambities onderuit gaan door ontwikkelingen waar ze part noch deel aan hebben, waar ze geen enkele invloed op kunnen uitoefenen.

Zo’n Kamerdebat nu maakt ongetwijfeld weinig verschil maar de politiek laat daarmee wel zien dat ze de zorgen van de burgers deelt. Het getuigt van een gigantische minachting voor de kiezer dat de meeste Kamerleden het verdommen met hun luie reet van het strand af te komen in dagen dat het erop is of er onder.

Dit zal niet vergeten worden.

Update: in plaats van een Godwin aan het eind dit
 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (36)