2.468
97

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Gij zult niet eerwraken!

Weg met het Achtuurjournaal! Enter islam-lessen op primetime

Ruim een week geleden vermoordde een Marokkaanse moeder haar 16-jarige dochter. Leefde ze te westers, had ze een vriendje, was het eerwraak of gewoon een uit de hand gelopen ruzie?

Eerwraak slokte als een zwart gat meteen alle aandacht op, maar op wat blanke gezichten en überariër Geert Wilders na, leek niemand zich er druk over te maken. ‘Het is tijd dat niet Geert Wilders maar moslims deze daad veroordelen’, schrijft Yasemin Cegerek in de meest linkse krant van Nederland. En terecht. Eerwraak of niet, Geert Wilders heeft er inmiddels Kamervragen over gesteld en daar moeten antwoorden op komen. Behalve vanuit de Kamer graag ook vanuit de islamitische gemeenschap.

Na al die jaren van islamdebatten heeft Yasemin Cegerek eindelijk dé oplossing. Het is eigenlijk ook te zot voor woorden dat we er niet eerder op zijn gekomen! Als we nu eens het Achtuurjournaal een keer skippen – ik geloof niet dat iemand dat écht heel erg zal vinden – en een moslimgeleerde aan het woord laten. Wel in het Nederlands natuurlijk, dat klassieke Arabisch verstaan zelfs Marokkanen niet. En als die moslimgeleerde dan gewoon even uitlegt dat eerwraak niet mag van de islam. En dat mensen doodmaken eigenlijk sowieso niet mag volgens de sharia. Dan slaan we twee vliegen in één klap: moslims weten dat ze hun handen voortaan thuis moeten houden en Nederlanders weten dat eerwraak helemaal niets met de islam te maken heeft. Voilá, probleem opgelost. 

Nu ik erover nadenk, volgens mij heeft Cegerek een fantastisch concept te pakken. Dat Achtuurjournaal kunnen we ook wel een hele tijd opschorten, zodat het plaats kan maken voor een serie thema-avonden. Dan nodigen we de Paus uit om het te hebben over familiedrama’s in Brabant, vragen we de Koningin of ze het over vuurwerkgeweld wil hebben en dan laten we Sylvie Meis voetbalgeweld duiden. En als we het écht groots aanpakken nodigen we Oprah Winfrey uit om het over Zwarte Piet te hebben. Voor je het weet hebben we wereldvrede.

Het is dat, of toegeven dat eerwraak wel eens in islamitische kringen voorkomt, zonder dat het per se een ‘moslimding’ is. Net zoals kindermisbruik niet voorbehouden is aan de katholieke kerk, maar er wel degelijk voorkomt. En als we dan eens onze kinderen zo opvoeden dat het respecteren van andermans lichaam en geest een vanzelfsprekendheid wordt, wie weet, hebben we over honderd jaar écht wereldvrede. Of op zijn minst een einde gemaakt aan eerwraak. Bij de NOS blijven ze dan wel trouw het Achtuurjournaal maken.

Volg Hasna El Maroudi ook op Twitter

Dit artikel staat ook op de website van Hasna El Maroudi

Geef een reactie

Laatste reacties (97)