2.026
123

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

God = Allah

De auteurs van de door de AVRO verboden sketch zijn niet goed op de hoogte van het verband tussen God en Allah ... Moslims en christenen vereren dezelfde god ...

BNN zorgt ervoor dat het volk van Nederland alsnog de bokswedstrijd tussen God en Allah kan aanschouwen, die een overvoorzichtige AVRO aan het publiek wilde onthouden. Iedereen kan nu voor zichzelf vaststellen, hoe vreselijk grappig (of flauw) het gebodene is.

Los daarvan moet worden vastgesteld, dat de auteurs van de sketch niet erg op de hoogte zijn van de samenhang tussen de grote monotheïstische godsdiensten: Jahweh, God en Allah zijn namelijk één en dezelfde. Allah is ook het Arabische woord voor God. Dat wordt in het Midden Oosten niet alleen door moslims gebruikt maar net zo goed door de christelijke minderheden, wier geschiedenis meestal nog ouder is dan die van de islam. Even bladeren door de Koran en dát wordt in ieder geval duidelijk. Moslims gaan ervan uit dat de heilsboodschap die door de Joodse profeten en Jezus is gebracht door Mohammed is voltooid. Hij kreeg de Koran om zo te zeggen van boven gedicteerd, niet in één geheel maar in tientallen kleine stukjes die hij naar buiten bracht wanneer hem dat politiek goed uitkwam. Je kunt het ook historisch bekijken: dan ontdek je in de koran en de oude islamtradities heel veel motieven uit het oosterse christendom, niet alleen de orthodoxie, zoals die belichaamd werd door de keizers in Byzantium, maar ook uit allerlei ketterijen of vriendelijker gezegd varianten. Ook is de Islam schatplichtig aan het zoroastrisme van het oude Perzische koninkrijk dat door de volgelingen van Mohammed werd veroverd. Daarover bestaan grote hoeveelheden wetenschappelijk onderzoek, dat dezer dagen nog eens is samengevat door de Britse bestsellerschrijverTom Holland in zijn nieuwste boek “Het Vierde Beest”. Moslims en christenen vereren dus dezelfde God. Dat is een belangrijk gegeven als het gaat om de inpassing van de islam in de Europese cultuur. En het maakt de aanvallen van moslimfanatici op kerken of de vervolging van christenen door Saoedi Arabië des te schandaliger.

Update: en dan is er natuurlijk ook nog de God van Nederland, dienet zo goed  krek dezelfde is als God, Allah en Jahweh. De schrijver Nescio noteerde  over hem in 1915 het volgende: 

Op den beganen grond liep God nu met z’n gelen strooien deukhoed, z’n wandelstok met zilveren greep, z’n jas hing slobberig en breed en ondefinieerbaar bruinig over z’n rug, op z’n kraag lag roos, z’n broekspijpen waren te wijd en te lang en lagen met plooien op z’n schoenen. Z’n bakkebaarden kon je van achteren zien en toen i bezadiglijk de twee treden opstapte om in ’t station te gaan, glom de lage avondzon in Gods gepoetsten linkerschoen.
„Wie was die meneer?” vroeg ’t dichtertje. „God” zei de duivel en de knobbels op z’n voorhoofd werden grooter. ’t Dichtertje sprak niet. „Jouw God, de God van je baas en [8]van je schoonvader en van je baas z’n boekhouder en van den gérant van de „Nieuwe Karseboom”. De God van je tante, die zei, dat je moest groeten als je langs ’t huis van je baas kwam in Delft of Oldenzaal, waar was ’t ook weer, ook al zag je niemand, je kon nooit weten wie ’t zag. Van je tante, die je zuster altijd liet breien. „Een vrouw mag niet stilzitten.” De God van al die menschen, die zullen zeggen: „Dat had ik van jou niet gedacht,” als je nog eens probeert te leven en die zullen zeggen: „Dat had ik altijd wel gedacht, dat kon niet goed gaan,” als je later in ’t werkhuis moet. De God, die niet hebben kan, dat je ’s Zaterdagsmiddags vrij bent, de God van meneer Volmer, hoogleeraar in ’t boekhouden en de bedrijfsleer, die vindt, dat je veel te veel naar de lucht kijkt. De God van allen die geen andere keus hebben dan werken of vervelen. De God van Nederland, van heel Nederland, van Surhuisterveen en Spekholzerheide, donateur van den Bond van hoofden van groote gezinnen en van de Vereeniging tot opheffing van gevallen vrouwen. Dat noemen ze vallen. Ik ben ook gevallen.”


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (123)