2.576
46

Journalist

Tahmina Akefi is journalist en schrijver. Ze heeft onder andere voor het NOS Journaal, Radio 1 en BBC Persian gewerkt. Haar debuutroman 'Geen van ons keek om' verscheen in 2011. 'De jongen van de oude stad', haar tweede boek, wordt in het voorjaar van 2015 gepubliceerd.

Gods wil

Daar waar wetteloosheid en machteloosheid heerst, wint geloof steeds meer terrein

Op 19 maart 2015 werd in Kabul een vrouw gelyncht door een boze menigte. Ze zou in een moskee een Koran in brand hebben gestoken. Tientallen mannen sloegen en schopten haar, bekogelden haar met stenen, reden met een auto over haar heen en staken haar levenloze lichaam in brand.

Ongeveer een maand geleden werden vier mannen veroordeeld tot de doodstraf en een aantal anderen kreeg 16 jaar cel. Bij de laatste groep zat ook de mullah die Farkhonda beschuldigde van het in brand steken van de Koran.

Deze mullah is tevens de bewaarder van de moskee die Farkhonda op 19 maart bezocht. Dezelde moskee waar een paar dagen na de dood van de 27-jarige vrouw een doos condooms werd gevonden! In deze ‘heilige’ gebedsplaatsen over heel Afghanistan worden volgens de Afghaanse media met regelmaat minderjarige jongens en meisjes verkracht.

In hoger beroep is de doodstraf van de vier mannen omgezet in 20 jaar cel en de mullah gaat vrijuit! Tot de woede van de moeder van Farkhonda die zich totaal machteloos voelt. In een reactie zegt ze:

Ik heb mijn God en ik ben ervan overtuigd dat hij de daders een gepaste straf zal geven.

Waar was jouw God toen je dochter door een stel barbaren van het leven werd beroofd? Kon hij de beesten met hun wankele geloof in hem niet tegenhouden toen ze zijn plaats innamen om het leven te ontnemen dat hij (jouw en hun God) haar gegeven had? Als ik gelovig was dan had ik na deze barbaarse daad, God en alles wat daarmee te maken heeft, voor altijd vaarwel gezegd. Dat ging er even door mijn hoofd, maar ik heb makkelijk praten. Ik leef niet in een land waar een stel leeghoofden met bloed aan hun handen het voor het zeggen hebben. Waar moordenaars vrijuitgaan. Waar verkrachters vrijuitgaan terwijl hun slachtoffers in de cel belanden ‘omdat ze er vast om gevraagd hebben om verkracht te worden’.

Wat kan zo’n moeder doen om niet in te storten van zoveel onrecht dat haar dochter is aangedaan? Het geloof in hogere machten is haar enige houvast. Rechtvaardigheid is allang doodgebloed in haar land. Zij die geld hebben, bepalen en zij die dat niet hebben, wachten tevergeefs op gods wonderen. Daar waar wetteloosheid en machteloosheid heerst, wint geloof steeds meer terrein.

Het volk dat na de lynchpartij de straat opging en protesteerde zoals dat nooit eerder is voorgekomen in het land, laat niets meer van zich horen. De dood van Farkhonda is inmiddels ‘Gods wil’. 

Tahmina Akefi schreef De jongen van de oude stad en Geen Van Ons Keek Om


Laatste publicatie van TahminaAkefi

  • Geen van ons keek om

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (46)