1.190
115

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Goed idee: stop de registratie van allochtonen

"Waarom noemen jullie mensen die wij eerste generatie Amerikanen noemen tweede generatie immigranten?"

De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) heeft het kabinet ongevraagd geadviseerd een einde te maken aan de registratie van allochtonen. Tot nog toe wordt ook vastgelegd wat het geboorteland van iemands ouders is. Dat moet afgelopen zijn. Alleen de plek waar de betrokkene zelf geboren is, verdient te worden vastgelegd.

De RMO voert daar twee argumenten voor aan. Ten eerste is de laatste jaren een eind gemaakt aan allerlei specifiek etnisch beleid zodat de registratie in de praktijk alleen maar bureaucratische rompslomp met zich meebrengt. Ten tweede wordt de registratie steeds meer gebruikt voor minder aangename doeleinden zoals het aanleggen van risicoprofielen.

De voornaamste reden om deze registratie stop te zetten ontbreekt echter. Als je wilt dat iemand zich onverkort onderdeel voelt van het Nederlandse volk, dan moet je hem  niet in een apart hokje stoppen. Allochtoon betekent elders geboren.

Juist de mensen die een volstrekte assimillatie eisen van nieuwkomers en hun kinderen, hebben de neiging om die geboorte elders nogal te benadrukken. Vind je het dan gek dat de aangesprokenen dit zelf ook doen?  Wie van alle Marokkanen of alle Antilianen eist dat zij iets doen tegen de overlast van jongeren uit hun kring, zet ze daarmee apart, definieert ze juist niet als Nederlanders. Kijk dat schiet niet op. Je hoeft geen lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen te zijn om dat te begrijpen.

Lang geleden vroeg een student uit New York aan mij: “Waarom noemen jullie mensen die wij eerste generatie Amerikanen noemen tweede generatie immigranten?” Een eye-opener noemen ze dat.

Update: de beroemde Italiaanse schrijver Umberto Eco heeft op 7 mei in de Nijmeegse Stevenskerk een briljante lezing gehouden over de onvermijdelijke toekomst van Europa als multiraciaal continent en het futiele van elke poging om deze ontwikkeling tegen te gaan. Eens samenvatting staat op de site van de NRC maar wel achter de kassa. Hier is een samenvatting van de Radboud Universiteit. Een link naar de lezing zelf werkt (nog) niet.

Update: allochtoon zijn is een besmetting die je al gauw oploopt. Er hoeft maar één ouder in het buitenland geboren te zijn of je staat al op het lijstje. Daarmee ontkent de overheid in haar administratie- en vastlegzucht dat er wereldburgers bestaan, mensen die getekend zijn zowel door de identiteit van hun moeder als die van hun vader. Zij worden rücksichtslos bij het vreemde ingedeeld. Dat is nog eens een schandaal erbij.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (115)