866
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gokverslaving als bijwerking

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: ziek van het medicijn

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Een tiental jaar geleden verschenen er in medische vakbladen berichten over gok-, seks- of eetverslaving bij mensen die voor de ziekte van Parkinson behandeld werden. Omdat ik toen nog mijn boek over medicijnen bijhield vond ik het interessant materiaal om met die informatie het lezen van mijn boek wat te verluchten. Het waren ook wel spectaculaire bijwerkingen: Mensen die hun huis verkochten en het geld er in Las Vegas doorheen draaiden. Huwelijken die tientallen jaren hadden standgehouden maar die in korte tijd op de klippen liepen. Dat is nog weer eens iets anders dan hoofdpijn of misselijkheid als bijsluiter.

De meest waarschijnlijke verklaring daarvoor was dat het te maken heeft met de medicijnen. Het probleem bij de ziekte van Parkinson is een tekort aan dopamine in het knooppunt van de zenuwverbindingen in de hersenen. Met behulp van medicijnen kan daar iets aan worden gedaan. Met name medicijnen zoals pergoline en cabergoline leken de oorzaak van deze bijwerkingen te zijn. Leken? Ja, want de producenten en de wetenschappers die voor ze werken wilden eerst wel eens grondig onderzoeken of het nu door de ziekte kwam of door de behandeling. Nu is er het zoveelste onderzoek dat laat zien dat het aan de behandeling ligt. Het lijkt vers nieuws, maar we wisten het eigenlijk al wel.

Voor het onderzoek werden 168 mensen die kort daarvoor gediagnostiseerd waren met de ziekte van Parkinson, maar nog niet behandeld waren, vergeleken met 143 mensen van de zelfde leeftijden zonder de ziekte. Ze werden uitgebreid ondervraagd over gokken, winkelgedrag, eetgedrag, hun seksleven, hun internetgedrag, hoe ver ze gaan in hun hobb’s. En ja hoor, het ligt niet aan de ziekte van Parkinson zelf maar aan de medicijnen.

Zaak duidelijk? Nee, want wat wordt er nu gedaan om iets van de overhoop gegooide levens van de gebruikers van de medicijnen te herstellen? Een 69 jarige man klaagde de producent van pergoline (Permax) aan omdat hij door het gebruik van het middel tonnen had verloren met gokken. Begin dit jaar stelde de rechtbank de man in het gelijk. De producent van Permax moet betalen, maar is wel in hoger beroep gegaan. Nu is Permax al jaren niet meer in de handel omdat het behalve als bijwerking die storing in de impulscontrole geeft ook problemen aan de hartklep kan geven. Dat vinden dokters blijkbaar erger en dus is het middel uit de handel genomen.

Ik zit nu echter met een probleem. Ik ben soms erg lang op internet bezig en in mijn hobby´s kan ik aardig doorschieten, zeg maar rustig niet zo goed maat houden. Ik fotografeer graag en leg mijn vrouw voortdurend vast maar ook de muren waar ik langs loop. Ik gebruik geen medicijnen die dat kunnen verklaren en heb er nooit over nagedacht dat psychiaters dat misschien als gebrekkige impulscontrole kunnen zien.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Hoe gezond is het huwelijk eigenlijk?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)