597
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Google als thermometer

Zoekvragen voorspellen epidemieƫn

Onderzoekers uit Brisbane (Queensland) in Australië hebben een manier ontdekt om epidemieën twee weken eerder te ontdekken dan artsen het normaal gesproken doen. Dat is mogelijk door naar de Google trends te kijken.

Artsen zijn, voordat ontdekt wordt dat er sprake is van een epidemie, afhankelijk van patiënten die zich met de ziekte melden. Dat geven die artsen dan weer door aan de medische autoriteiten, die een groter beeld zien ontstaan. Het gaat sneller als de trends op Google gevolgd worden, want voordat mensen naar hun dokter gaan zullen ze vaak op bepaalde symptomen googelen om te zien wat ze kunnen hebben. Bovendien duiken de signalen al vroeg in sociale media op en in blogs die mensen schrijven.

Het onderzoeksteam was in staat om aan te tonen dat achteraf gezien in 2006 de epidemie van de vogelgriep eerder was ontdekt wanneer via deze methode was gehandeld. En de uitbraak van SARS zou zelfs twee maanden eerder zijn ontdekt. Nu is alles achteraf gemakkelijker te ontdekken, maar in de echte wereld is het wat minder eenvoudig.

Bovendien is het vooral interessant om vrij nieuwe epidemieën te ontdekken, maar daar weten we vaak minder over en dus zal er ook wat minder over worden gecommuniceerd op het internet. Ja, griep. Dat is iets dat iedereen kent en in ons zoekgedrag en in de sociale media worden herkenbare termen gebruikt zodat het gemakkelijker wordt het te herkennen. Maar voor wie is het handig als we twee weken eerder weten dat er een gewone griep heerst?

Anderzijds is dit onderzoek wel fascinerend. Wat kun je een hoop als je de gegevens die in zoekgedrag en sociale media zitten goed weet te gebruiken. Zouden banken dat ook doen om te zien waar aandelen gaan vallen, die kennis gebruiken, waardoor het allemaal nog sneller in elkaar zakt?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)