Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Google is pulp

  •  
18-11-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De zoekmachine als oppergrootmacht der allesweters
Is deze digitale uniseks-held een betrouwbare partner in je zoektocht op het wereldwijde web?
Wat te kiezen? Welke bron heeft gelijk? Is alles objectief genoeg om klakkeloos te geloven? Kortom..
…het is de hel en de hemel tegelijk … Als voorbeeld noem ik een nieuwsbericht dat ik in mei van dit jaar las op Google. Nederland zou bij de gelukkigste landen ter wereld behoren. Volgens het onderzoek zouden we het in ons eigen kikkerlandje erg getroffen hebben met onder andere ons inkomensniveau, de veiligheid, huisvesting en gezondheid. Dat we niet mogen klagen, in vergelijking met andere landen waar men het daadwerkelijk slechter heeft getroffen, staat vast.
Nederland het ‘meest’ gelukkigste land Maar er zijn nogal wat landen op deze planeet die meestrijden om deze prestigieuze titel van ‘meest gelukkige land’. Enige twijfel valt me dan ook ten deel wanneer ik het artikel lees. Zeker wanneer je weet dat Nederland op het moment van het onderzoek op het absolute dieptepunt zit van de crisis. Zo worden er bijvoorbeeld momenteel zóveel inkomens in Nederland bevroren, dat de Elfstedencommissie er jaloers op is. Daarnaast is ‘veiligheid’ in ons land een dubieuze term gebleken. Met name wanneer je bedenkt dat het ‘blauw’ op straat nóg alerter moet zijn op foutparkeerders om hun broodnodige targets te kunnen behalen. Over de huisvesting mogen we dan wel redelijk tevreden zijn, maar van de huizenmarkt is alleen nog maar een aangetast stukje fundering over. En de gezondheid wordt er door alle bezuinigingen en aanpassingen in de zorg niet minder zorgelijk op. Kortom, ons geluk kan niet op! Volgens het onderzoek…
Of zijn de Nederlanders het ‘depressiefste’ volkje… Groot was dan ook mijn verbazing toen ik enkele maanden na het ‘geluksonderzoek’ op Google las over een nieuwsbericht, waar men sprak over het feit dat Nederlanders van alle Europeanen het depressiefste volkje zijn.
Dit kwam naar voren uit een onderzoek van een Amerikaanse universiteit. Met de sombere herfst en winter voor de deur, werkte deze conclusie niet bij aan mijn optimisme. Want, als een onderzoek iets heeft bewezen, dan zal het ook wel zo zijn. Toch?
Onderzoek naar zwartgalligheid In het kort kwam het erop neer, dat Nederlanders met zestien procent beduidend hoger scoorden op de ‘depressiviteitstabel’ dan andere landen om ons heen, daar waar het gemiddelde op tien procent lag. Aan het einde van het artikel sprak de onderzoeksleidster nog haar goodwill uit, door te melden dat ‘door een onderzoeksmarge het niet per se zo is, dat de hoog en laag scorende landen significant afwijken van het wereldgemiddelde…’ Schrijf dan niets! Doe dan geen onderzoek naar onze zwartgalligheidstoestand! Wat heb ik hier aan
Internetpulp Nee, dan val ik toch liever terug op een écht verhelderend onderzoek, waar de zwakte van de wetenschapsonderzoeken en de bijbehorende vermeldingen in de literatuur en de diverse media worden aangetoond. Hieruit komt naar voren dat wanneer je in een onderzoeksartikel maar genoeg ingewikkelde termen, namen en grafieken gebruikt, men dit klakkeloos zal overnemen zonder het daadwerkelijk te verifiëren. Dit onderzoek werkte pas verhelderend voor mij! Voortaan lees ik berichten over ‘opmerkelijke onderzoeken’ en ‘wetenschappelijke feitjes’ via Google dan ook nog enkel ter ontspanning.
Want Google is de ‘pulp’ van ons Internet. En daar is geen enkel onderzoek meer voor nodig.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.