Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gooi ABN Amro niet in de ramsj

  •  
22-08-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekhan.jpg
Het getuigt van weinig inzicht in internationale machtsverhoudingen en even weinig koopmanschap om die bank nu in de uitverkoop te doen
Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat het kabinet van plan is om in de vergadering van morgen te beslissen over de toekomst van ABN Amro. Minister Dijsselbloem spreekt dat niet tegen. Dus het zal wel waar zijn.
Destijds heeft de staat dé Bank gered. Althans de belangrijkste delen daarvan weten te bergen tijdens de grote schipbreuk van het Fortis-conglomeraat in 2008. Alles bij elkaar hebben de burgers daarvoor meer dan 20 miljard belastinggeld opgehoest. Daarvoor hadden ze een uitgeklede en gekortwiekte “grootbank” die een groot deel van zijn internationale ambities op moest geven maar het bedrijf is wel gestabiliseerd.
Geschrokken spaarders lieten hun geld toch op de rekening staan omdat ze geloofden in de veiligheid van een staatsbank. En je moet de lui niet de kost geven die het ook nog een soort garantie vinden dat Gerrit Zalm aan het hoofd werd gesteld van wat men op hun nippertje had weten te redden.
Nu bestaat de gerede mogelijkheid dat de overheid zich van ABN Amro ontdoet. Dat zal een stevige verliespost opleveren want dé Bank is lang niet de meer dan 20 miljard euro waard die wij er met zijn allen hebben ingestoken.
Wie  zal bereid zijn om in ABN Amro te investeren als de staat het bedrijf naar de beurs brengt? De bank is bezig uit het dal te klauteren, waar hebzucht en overmoed haar in hadden gestort, maar dat maakt een aandeel nog geen kroonjuweel. Komt er een soort KPN-ontwikkeling waarbij een grote internationale speler met een agenda van zichzelf een strategische aankoop doet? Zou het bijvoorbeeld voor krachten in Qatar, Koeweit, de Golfstaten of Saoedi Arabië handig zijn om grip te krijgen op een bank die ondanks de inkrimping van de laatste jaren voor de Nederlandse economie van wezenlijke betekenis is? Loopt er in Rusland of daaromtrent nog een soort Carlos Slim rond? Of wordt de tent voor een appel en een ei verkwanseld aan een of andere financiële instelling in het buitenland? Terwijl de Nederlandse burger in zijn rol van belastingbetaler op de blaren zit?
Er zijn dus genoeg economische en politieke redenen om aan ABN Amro vast te houden. Het getuigt van weinig inzicht in internationale machtsverhoudingen en even weinig koopmanschap om die bank nu in de uitverkoop te doen. Nederland kan zich daar enorm mee in de vingers snijden. Het minste wat zou kunnen gebeuren is misschien nog dat er over een paar jaar een nieuwe ‘redding’ moet komen. Erger zou zijn als een buitenlandse macht grip krijgt op ABN Amro. Zoekt U naar een voorbeeld? Kijk hoeveel plezier we ervan hebben dat de elektriciteitsproducent Nuon is opgeslokt door het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall? Stel je nu voor dat ABN Amro in handen komt van een minder onschuldig land dan een Scandinavisch koninkrijk met goede thrillerauteurs.
In en rond het kabinet heerst de ideologisch bepaalde misvatting dat de staat een slechte bankier is. Aangezien heel veel besluiten van dit kabinet niet door pragmatisme maar door geestdrijverij zijn ingegeven, zou dat kunnen leiden tot het besluit om ABN Amro te verramsjen. Wij mogen slechts hopen dat Rutte II zich inhoudt en besluit om vast te houden aan het bezit van deze bank.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.