528
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Grammatica eerste slachtoffer bij sms’jes

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zal berichtjescultuur de gesproken taal ook beïnvloeden?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wat mensen met een flinke dosis gezond verstand al wel hadden kunnen vertellen wordt nu door wetenschappers bevestigd. Het sturen van tekstberichtjes schaadt de grammaticale ontwikkeling van jongeren. 

Het onderzoek werd gedaan met een groep jongeren tussen 10 en 14 jaar oud. Dat de spelling eronder lijdt hoeft misschien niet eens onderzocht te worden, maar de grammaticale vaardigheden blijken ook niet zo best. Voor berichtjes sturen valt men immers terug op een soort steno. Hoe meer berichtjes de kinderen verstuurden des te meer problemen ze met grammatica bleken te hebben. Dat geldt in even sterke mate voor jongens als voor meisjes.

Men denkt dat het ook komt doordat jongeren elkaar imiteren en dat zo ook het risico bestaat dat het op den duur ook de officiële taal beïnvloedt. Is het erg als kinderen de grammatica niet meer goed beheersen? Dat is de vraag. Wat willen we ermee? Effectief communiceren? Nou, in dat geval hebben al die ouderen die nog keurige volzinnen op hun iPhone maken een behoorlijk nadeel. Dat kost veel te veel tijd.

Het gezonde weetje van woensdag nalezen: Waarom verliefde mensen zo veel lachen

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)