2.036
12

Schrijver en arts

Thijs Feuth (Nijmegen, 1981) is schrijver en arts en marathonloper. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam, promoveerde in Utrecht en werkt als arts in Finland. Zijn debuutroman Zwarte ogen verscheen in oktober 2015 bij De Arbeiderspers. In juni 2017 verscheen het boek 'Achter de rug van God - een vreemdeling in Lapland'.

Grenzen overbruggen, minister Blok, dát is migratie

Voor een minister van buitenlandse zaken toont u weinig begrip voor migratie, wat de schijn wekt dat u eigenlijk gewoon weinig begrip ván migratie heeft

Beste minister Blok,

U bent bang voor migratie of, zoals u nu zelf stelt, u doet alsof, alleen maar voor bepaald publiek. Hoe dan ook, voor een minister van buitenlandse zaken toont u weinig begrip voor migratie, wat de schijn wekt dat u eigenlijk gewoon weinig begrip ván migratie heeft. Ik wil u daarom uitleggen hoe het zit. Migratie is verhuizing van het ene land naar het andere. Niets meer en niets minder dan dat.

Blok
cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zelf ben ik zes jaar geleden naar Finland verhuisd, en daarmee ben ik een migrant. Ik kreeg te maken met cultuurverschillen en een enorme taalbarrière. Ik had geen netwerk, en nog geen vrienden. In Finland begon ik in sociaal opzicht onderaan de ladder. Toch kon ik in afzienbare tijd als arts aan de slag, dankzij onontbeerlijke steun van collega’s, want ook Finnen hebben recht op zorg in hun taal. Mijn werkgever wilde mij een kans geven en stelde vertrouwen in me. Jarenlang heb ik keihard gewerkt om die kans te verzilveren.

Met die hulp en dat vertrouwen heb ik me in zes jaar ontwikkeld tot een Nederlandse Fin. Ik spreek inmiddels vloeiend Fins, en heb een flink netwerk opgebouwd van Finse vrienden en collega’s. Als hardloper heb ik medailles gewonnen op de nationale kampioenschappen en in Nederland publiceerde ik bij een gerenommeerde uitgever twee Finland-gerelateerde boeken.

Grenzen overbruggen, minister Blok, dát is migratie. U zult tegenwerpen dat ik geen doorsnee migrant ben, maar bestaat die eigenlijk wel. Iedere migrant heeft een eigen verhaal, maar allemaal verlangen we een plek waar we ons thuis kunnen voelen en ons nuttig kunnen maken. Het enige wat de migrant nodig heeft om het waar te kunnen maken, is een portie vertrouwen. U vergeet voor het gemak dat migranten net mensen zijn, met dezelfde mensen-wensen en dezelfde mensenstreken.

De problemen waarvan u zegt dat die bij migratie horen, hebben daar slechts zijdelings mee te maken. In werkelijkheid komen die problemen voort uit frustratie omdat uw migrant tegen wantrouwen aanloopt en geen kansen krijgt. Een ander deel van de problemen is gerelateerd aan armoede. Maar dat is moeilijk uitleggen, daar scoort u niet mee. Dus houdt u het bij een versimpelde versie waarbij alles wat vreemd is, ook gevaarlijk is en gedoemd te mislukken.


Laatste publicatie van ThijsFeuth

  • Kafka is dood

    Roman

    Augustus 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (12)