240
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Griepepidemieën voorspellen met behulp van Twitter

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: mensen laten via social media sporen na

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We wisten al dat onderzoekers met behulp van de tweets van mensen kunnen bekijken of ze een grotere kans hebben op het krijgen van griep. Meldingen op Twitter maken dat namelijk duidelijk. De onderzoekers ontwikkelden daar een speciale app voor, de germtracker. Dat loopt via de website http://fount.in Diezelfde onderzoekers presenteerden afgelopen vrijdag nog meer toepassingen van het gebruik van Twitter op een congres in Rome over Web Searching and Data Mining. Je kunt er bevolkingsonderzoek mee doen.

Bevolkingsonderzoek naar de gezondheid van een hele populatie is moeilijk en kostbaar, maar in de tweets van mensen is heeeeel erg veel informatie te vinden. Je tweets zijn bijvoorbeeld verbonden aan een GPS. De onderzoekers weten dus waar je zit. Ze weten ook of je de metro neemt, of je een restaurant bezoekt, of een junkfoodketen bezoekt, of je naar de sportschool gaat, of je op een plek bent waar heel veel mensen bij elkaar zijn (een concert, bioscoop of een stadion) en nog veel meer, want we wisselen zo het een en ander uit met elkaar. Bewust en onbewust.

Zo kunnen de onderzoekers na een maandje gegevens verzamelen in New York City (ze kwamen zo tot 70 verschillende indicatoren) en analyseren (dat doet de computer natuurlijk voor ze) vertellen dat als mensen naar plaatsen gaan waar ook anderen aanwezig zijn, je grotere kans hebt iets op te lopen. Dat kan een restaurant zijn, maar ook de sportschool. Mensen die bijvoorbeeld naar de sportschool gaan, zijn een klein beetje vaker ziek dan mensen die niet gaan. Maar mensen die zeggen dat ze gaan, maar het niet doen, hebben een nog grotere kans ziek te worden.

Dit was nog maar een maandje spelen en proberen, maar wat kan je verwachten als er nog grondiger gespeurd wordt? Is dit Big Brother in optima forma? Want wat gebeurt er als er door zo’n app die je in je onnozelheid hebt gedownload of gewoon via je Twitter account je aangespoord wordt om bepaald gedrag te vermijden of juist op te pakken?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Pretparken voor dementerenden

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)