2.120
67

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

“Grimmig einde zomercarnaval”

Een paar opstootjes en anderhalve wildplasser. Vergelijk dat eens met de gemiddelde eredivisiewedstrijd.

Het zomercarnaval trok 750 duizend bezoekers, méér mensen dan Rotterdam aan inwoners telt. Er vond een steekpartijtje plaats.

De denkkracht van de koppenmakers bij het AD en de Telegraaf ging zondagnacht dezelfde kant op. Zij plaatsten allebei de kop “Grimmig einde zomercarnaval”. De Volkskrant, die steeds meer in een adem met deze dagbladen genoemd mag worden, schreef boven haar berichtgeving: “Tientallen aanhoudingen bij zomercarnaval”. Datzelfde las je opnieuw als je op de site van de Telegraaf doorklikte naar het artikel zelf.

Welke lading dekken deze koppen? Het zomercarnaval trok 750 duizend bezoekers, méér mensen dan Rotterdam aan inwoners telt. Er vond een steekpartijtje plaats. En laat in de avond was het even knokken na afloop van een salsaconcert. De politie pakte vijftien amokmakers op, althans je hoopt dat het de amokmakers waren. In zijn totaliteit werden er die dag vijfenzestig arrestaties verricht, vooral op grond van wildplassen, openbare dronkenschap en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. De daders van het steekpartijtje ontkwamen. Twee andere daders ontkwamen ook: eentje beet een agent in zijn hand. Een andere had een fles gegooid naar een dienaar van de wet. Dat is de totale oogst. Dat is er misgegaan op een van Nederlands grootste straatevenementen met duizenden actieve deelnemers en drie kwart miljoen toeschouwers.

Ik hoorde er zaterdagmiddag ook bij. Een dichte menigte stond langs de straten waar de kilometers lange stoet doorheen trok. Was er een wanklank? Waren en dissonanten? Integendeel. Dat is net als vorig jaar weer mijn kritiek op het Zomercarnaval. Het wordt steeds meer van hetzelfde. Het is ontzettend van hetzelfde allemaal behalve misschien de bijdrage van de Bolivianen. Het is vanwege al die dj’s op de vrachtwagens koekoek éénzang geworden. Daar zou het organiserend comité eens naar moeten kijken voor de editie van volgend jaar. Voor het overige was alles prima in orde.

Op de Coolsingel trok een merkwaardig bord de aandacht. Men betrad, zo meldde dit de passanten, een evenementengebied en wel op eigen risico. Het drinken van alcohol was toegestaan. Op eigen risico? Iedereen die de deur uitgaat, doet dat op eigen risico, maar moet toch kunnen rekenen op bescherming door de overheid aan wie juist om die reden het geweldsmonopolie is overgedragen. Zou het betreden van het evenementengebied een extra risico met zich meebrengen. Ineens kwam mij de gestalte voor de geest van Rotterdams voormalig burgemeester Ivo Opstelten. Deze magistraat wil de kosten van de politie doorberekenen aan de organisatoren van evenementen. Daarmee is waarschijnlijk het Rotterdamse Zomercarnaval effectief de nek omgedraaid.

Of anders doen die krantenkoppen over het “grimmige einde” het wel. Rotterdam heeft zich in een vlaag van veiligheidsmaniakaliteit al van de Dance Parade beroofd. De berichtgeving over het grimmig einde en de tientallen aanhoudingen zal ongetwijfeld de roep versterken om ook deze parade van de straten te weren.
En allemaal om een paar opstootjes en anderhalve wildplasser. Vergelijk dat eens met de gemiddelde eredivisiewedstrijd.

Zwaddernelen. Pretbedervers. Zijklijsters. “Grimmig einde zomercarnaval”. Nederland heeft zelf een grimmige kop gekregen. 

Kijk hier naar de samenvatting van TV Rijnmond


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (67)