993
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Groen is ons ‘natuurlijke’ medicijn

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Onze relatie met de natuur is belangrijker dan we denken

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hebben we nog wat aan de natuur? Of zullen we hem maar volgooien met achtbaanswegen? Onze minister van verkeer heeft dat laatste waarschijnlijk gedacht toen ze besloot dat de A27 bij Ameliseerd wel verbreed mag worden zodat auto’s op weg naar hun bestemming sneller door kunnen rijden. Tien minuten eerder op je werk. Maar we kunnen helemaal niet zonder de natuur.

Twee weken geleden verscheen er een onderzoek dat dit nog eens aantoonde. Proefpersonen kregen een draagbaar eeg-machientje aangesloten en mochten daarmee in Amerikaanse stadsparken wandelen.

Je loopt natuurlijk voor lul, ik zeg het maar gewoon op zijn Nederlands. Al die draadjes van je hoofd naar een kastje om je hersengolven vast te leggen. Ik zou daar wel een extra dosis stress bij hebben. Maar dat viel in het onderzoek reuze mee, want de proefpersonen hadden door het wandelen in het groen minder stress. De hersenen herstellen namelijk van de dagelijkse stress door wandelen in groene omgeving. Dus een overheid die zich realiseert dat we een behoorlijk beleid moeten hebben om de negatieve kanten van de 24-uurs economie zal zijn geld zetten op het groen maken van de stad en wat buiten de stad groen is zo proberen te houden. Dus geen verbreding van de snelweg.

Deze week zag ik nog een ander onderzoek dat dat bevestigt. Er is mogelijk verband aangetoond tussen ernstige luchtverontreiniging en meer aangeboren afwijkingen. Een twaalfbaansweg door een bos is daarom niet zo’n goed idee. Misschien wonen er in het bos niet veel mensen, maar wel eekhoorntjes en konijnen en die wil je er graag houden omdat uit onderzoek blijkt dat door wandelen de beweging in een rustgevende omgeving zorgt voor meer bewustwording. Je rust daardoor uit en je hersenen herstellen zich. Een langs flitsend eekhoorntje maakt het groen dus nog gezonder.

Er is inmiddels een behoorlijke hoeveelheid onderzoek waaruit blijkt hoe belangrijk de relatie is met de natuur en dat speelt op verschillende niveaus. Zo zijn er heel wat experimenten geweest die laten zien dat je sneller herstelt als je op de natuur uitkijkt, als je dagelijks in een binnentuin rondloopt, zelfs als je alleen maar naar groene schilderijen kijkt of als je een leuke plant op je kamer hebt.

In The Atlantic vind je daar ook een goed artikel over. Laten we daarom verdorie heel zuinig met onze groene omgeving zijn. Dit schrijf ik ook namens mijn twee kleindochters.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: De pil manipuleert het spel tussen man en vrouw

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)