2.855
66

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

GroenLinks deathmatch

Wat gaan we nou krijgen? Een richtingenstrijd over dezelfde richting

GroenLinks krijgt te maken met een bizarre lijstrekkersstrijd. Dibi neemt het op tegen Sap. Dit is anders dan we zagen bij PvdA of CDA. Het wordt een deathmatch, een bloedbad.

Het nieuws sloeg maandagavond in als een bom. De richtingenstrijd die al langer in de partij woedt, gaat nu in het openbaar uitgevochten worden. Alleen het vreemde is: beiden strijden in dezelfde richting. Zeg maar een boksmatch met de spelregels van een wielerwedstrijd.

In het verleden was Dibi kritisch tegenover Sap omdat ze toenadering zocht tot de SP, meedeed met klassiek linkse manifestaties als Een Ander Nederland. Maar nu is Sap de heldin van de Kunduz-coalitie, niet bepaald een bondgenoot van de SP of zelfs PvdA. Zij moet het sociaal-liberale akkoord verdedigen. Hoe wil Dibi haar daar op gaan aanvallen? Dat GroenLinks niet genoeg op D66 lijkt? En dat is precies het probleem: de strijd zou de partij wel eens ernstig parten kunnen gaan spelen bij de verkiezingen in plaats van dat er sprake is van een versterking.

Dibi heeft een afkeer van alles wat naar links ruikt, althans naar wat hij oud-links noemt. Alles dat als ideologisch kan worden betiteld. Hij is met z’n 31 jaar wat dat betreft een typische vertegenwoordiger van de dertigers, de generatie die politiek opgroeide onder Paars en het idee dat de tegenstelling tussen links en rechts achterhaald is.

Maandagnacht twitterde hij onder de indruk te zijn van de lijsttrekkersreferenda bij andere partijen. Het kan als een diplomatiek protest gelezen worden. Van dergelijke open democratie is bij zijn eigen partij geen sprake. De rivaliteit kwam pas naar buiten toen gisteravond de kandidaatstelling gesloten was. En dat is ook meteen het vreemde: waarom heeft hij zijn stap niet eerder bekend gemaakt? Er kunnen immers best mensen zijn die denken straks als derde hond weg te kunnen rennen met het bot van het lijsttrekkersschap terwijl Sap en Dibi het uitvechten.

Alleen hebben deze tegenstrevers geen kans meer om zich kandidaat te stellen. De inschrijving is gesloten. Er gaan geruchten dat andere kandidaat Kamerleden zich ook in de strijd zouden wilen werpen maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Wie verliest van Sap is met grote waarschijnlijkheid meteen ook zijn Kamerzetel kwijt. 

Als Dibi wint is Sap weg maar als hij verliest is het gedaan met zijn eigen Kamerlidmaatschap. Want deze strijd om het leiderschap is wat anders dan die bij PvdA of CDA. Daar konden de leden zich kandidaat stellen voor een vacature, hier wordt de heersende leider aangevallen. En wie de leider aanvalt en verliest moet weg. Dat is zo ongeveer een natuurwet.

Dibi is populair, vooral ook buiten GroenLinks. Op Twitter is hij na Sap met stip het meest gevolgde Kamerlid van de partij. Maar toch lijkt hij weinig kans te maken bij een confrontatie. Hij is daarvoor misschien te weinig een prototype GroenLinkser, al is het de vraag is of die het nog voor het zeggen heeft. Er lijkt niettemin sprake van een kamikaze-actie. Waarom? Volgens de partijregels zou hij nu aan zijn laatste termijn als Kamerlid beginnen. Dus is het nu of nooit. Met als uitkomst waarschijnlijk het laatste. Maar zeg nooit nooit.

Aanvulling 13:55 – De GroenLinkser met de meeste volgers op Twitter is natuurlijk Arjan El Fassed maar zijn bijna 270.000 volgers zijn voornamelijk buitenlanders.

Geef een reactie

Laatste reacties (66)