Laatste update 09:46
1.293
16

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

Groepsgevoel

Vrouwen trouwen eerder met mannen wier achternaam met dezelfde letter begint als hun eigen achternaam

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken
cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Terwijl dochter Sent en ik op weg zijn naar de winkel om haar nieuwe fiets op te halen, worden we door een groep fietsende vluchtelingen ingehaald. Het is toch wel even slikken zo’n grote groep jongemannen. In de fietswinkel voelen we ons daarentegen meteen thuis. De achternaam van de eigenaar begint namelijk met een ‘S’ en het huisnummer is hetzelfde als de geboortedatum van mijn dochter.

Dat zit als volgt. Vrouwen trouwen eerder met mannen wier achternaam met dezelfde letter begint als hun eigen achternaam. Mensen wonen eerder in plaatsen waarvan de naam hun geboortedatum bevat. Oftewel, mensen die op 7 juli zijn geboren wonen eerder in Zevenhuizen. En mensen die Maria heten wonen eerder in Mariahoeve, Arne eerder in Arnemuiden en Pieter eerder in Pieterburen.

We hebben namelijk een onbewuste voorkeur voor dingen die we met onszelf associëren. Zelfs als mensen die elkaar niet kennen op basis van minieme verschillen – kleur ogen of zelfs een toss met een munt – in twee verschillende groepen worden ingedeeld, ontstaat er al snel een hechte band binnen de eigen groep en een gevoel van superioriteit richting de andere.

Dochter Sent en ik hebben daarom besloten haar oude fiets naar de vluchtelingen te brengen. We hopen daar anderen met een achternaam beginnend met een ‘S’ aan te treffen. Bovendien verheugen we ons erop om iemand op haar fiets rond te zien rijden. Dat geeft in twee opzichten een goed groepsgevoel.

Deze column verscheen eerder op Vox, het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit

Geef een reactie

Laatste reacties (16)