1.602
40

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Grof verdienen

Volgens sommige kortzichtige mensen zou ik geld verdienen aan het leed van slachtoffers

Als je 12.000 volgers op Twitter hebt, zitten er altijd een paar rotte appels tussen. Normaal gesproken stoor ik me daar niet aan, ik vind het juist goed dat mensen zo van mening kunnen verschillen. Dat verandert pas als ze anderen zonder argumenten persoonlijk aanvallen.

De eerste keer dat ik het zelf meemaakte, viel mijn mond open van verbazing. “Jij verdient aan het leed van slachtoffers”, had iemand geschreven. Ik probeerde het te begrijpen. Dus als ik boeken schrijf, verdien ik niet dankzij mijn werk, maar doordat sommige van mijn boeken over slachtoffers gaan? Alle hulpverleners maar afschaffen, omdat ze nog veel meer aan slachtoffers verdienen?

Inmiddels heb ik vaker dat soort berichtjes ontvangen. Het wordt tijd dat al die kortzichtige mensen een boek schrijven. Dan kunnen ze zelf zien hoe gemakkelijk het is om geld te verdienen met boeken, want andere mensen geloven ze toch niet.

Ik ken eigenlijk geen enkele schrijver die het voor het geld doet, voor de schamele tien procent van de boekprijs die schrijvers volgens het standaard modelcontract ontvangen. In mijn geval is dat anderhalve euro per boek en daar heb ik meer dan een jaar, vaak tot vijf uur ’s ochtends, voor gewerkt. Aan een uitkering verdien je meer.

Maar dat zien die klagers niet in, als mijn boek over slachtoffers gaat, dan verdien ik simpelweg aan slachtoffers. Ik ga een keer een boek over daklozen schrijven. Dat wordt leuk: lekker dik verdienen aan mensen die geen geld hebben. En daarna kijken in wat voor bochten de criticasters zich dan gaan wringen om dat uit te leggen. Of toch niet. Ik was het bijna vergeten: dat soort mensen heeft geen cijfers en argumenten nodig. Ze hebben al een eigen mening.

Dit artikel staat ook op Estamagazine.nl

Volg Maria Genova ook op Twitter

Maria Genova schreef: ‘Man is stoer, vrouw is hoer’

Geef een reactie

Laatste reacties (40)