3.814
34

docent filosofie & geschiedenis

Joris Verheijen studeerde geschiedenis en filosofie, vertaalde boeken uit het Engels en doceert momenteel filosofie en levensbeschouwing op een gymnasium.

Grood nieuws

De merkwaardige graffiti op een kerk in Zierikzee

‘Allah grood’ had iemand zondag op een kerk in Zierikzee gekwast. Het berichtje werd snel door allerlei nationale media overgenomen. Het werk van moslims met een gebrekkige taalvaardigheid – of is er iets mis met dit plaatje?

1. Het is een zeldzaam soort van taalfout, waar je op internet bijna geen andere voorbeelden van aantreft. Veel mensen hebben bijvoorbeeld moeite met ‘hij word’ (187.000 hits op Google), maar bijna niemand schrijft ‘hij gaad’ (236 hits). Dan slaat bij mij en bij anderen de bullshitdetector al een beetje uit. Op Powned.tv, toch geen site die het vaak opneemt voor moslims, zei een reageerder: “Nep. Als je kunt schrijven, kun je ook ‘groot’ schrijven.”

2. Er zijn maar weinig voorbeelden van westerse kerken die met de shahada beklad zijn en helemaal niet in Nederland. Waar dat in het buitenland gebeurde is de Arabische versie gebruikt, ‘Allahu akbar’.

3. Er zijn bijna geen moslims in Zeeland. Volgens de Zorgatlas telt Zierikzee bijvoorbeeld 0,1% Marokkanen. Dat kunnen er op een bevolking van tienduizend niet veel meer dan tien zijn. Het kan natuurlijk dat er één net geradicaliseerd is en de strijd aan wil met die tienduizend, maar heel waarschijnlijk is het niet.

4. Er is een AZC in de buurt, 20 kilometer verderop in Goes, dus het zou in theorie kunnen dat een asielzoeker heeft gedacht: “Laat ik eens naar Zierikzee gaan om daar het draagvlak voor mijn opvang te ondermijnen door het bekladden van een kerk”. Ook dat ligt niet erg voor de hand. Er is trouwens wél een actief Zeeuws burgercomité, dat heeft gezocht naar manieren om het asielzoekerscentrum weg te krijgen.

5. De soepele letters wijzen op een dader met genoeg schrijfervaring om een eigen handschrift te hebben ontwikkeld in ons alfabet (zie de karakteristieke streepjes aan de R en de D) – wat moeilijk te rijmen is met de kolossale spelfout.

6. Voorlopige conclusie: het is niet helemaal uit te sluiten dat de leus door een moslim is geschilderd, maar tot er meer informatie is lijkt het waarschijnlijker dat het iemand was die moslims of asielzoekers met vandalisme (en een opzettelijke spelfout) in een kwaad daglicht wilde stellen.

foto: Politie Schouwen-Duiveland

Geef een reactie

Laatste reacties (34)