3.662
27

Freelance journalist/fotograaf

Peter Edel (1959) is freelance journalist/fotograaf en woont in Istanbul. Zijn artikelen en foto's zijn onder andere verschenen in de Engelstalige Turkse krant TodaysZaman. Ook is Peter Edel schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen, 2012).

Groot-Brittannië nu ook op de haatlijst van de Turkse regering

Hoe een onschuldige tweet over bloeiende tulpen door de paranoïde Erdogan-aanhang wordt opgevat als een dreigement tegen het land

Ertem Sener is een Turkse sportverslaggever. Met 840.000 volgers op Twitter kan hij een ‘BT’ genoemd worden, een Bekende Turk. Richard Moore is de ambassadeur van Groot-Brittannië in Ankara. Deze week raakten beiden slaags met elkaar op de sociale media.

Aanleiding was een tweet van Moore met een foto van tulpen langs een muur van het Dolmabahce-paleis in Istanbul. Daar had hij de woorden ‘Tulpen in Istanbul kondigen de lente aan. Hoera!’ aan toegevoegd.

Het lijkt een onschuldige mededeling maar Ertem Sener dacht daar anders over en loste op Twitter een aantal salvo’s op Moore af waar de honden geen brood van lusten. Volgens Sener bevatte de tweet van Moore namelijk een verborgen boodschap ten gunste van een staatsgreep in Turkije. Daarnaast verweet hij Moore zich aan te sluiten bij de Turken die bij het referendum van plan zijn om tegen de invoering van een presidentieel systeem te stemmen.

Sener wist van geen ophouden:
‘Hoe laag zijn deze mensen. Ze helpen de nee-campagne en willen een staatsgreep. Moge Allah ons land beschermen tegen deze oneerlijke en lage mensen.’

‘Dit is hoe ze een boodschap aan Turkije geven. Ze zeggen: “als we geslaagd waren [met de couppoging in 2016] dan hadden deze tulpen eerder gebloeid.’

‘Britse hond. Deze tulpen zijn al eeuwen in [martelaren]bloed gedrenkt! Dat weten jullie voorouders heel goed, laaghartige honden.’   

‘De bazen van de moordenaar die kinderen met chemische wapens vermoordde in Syrië hebben het recht niet om over lente en tulpen te spreken.’

Alsof hij zichzelf nog niet duidelijk genoeg vond meende Sener dat hij Moore ook nog voor ‘hoerenzoon’ moest uitschelden. Moore reageerde op Twitter kort maar met de befaamde Britse onderkoeldheid: ‘Oh dear! Who is this fool?’

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de knoppen doorsloegen bij Sener. Er is echter meer aan de hand, want de laatste weken begint Groot-Brittannië een nieuw doelwit te worden voor de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en omgeving. Zo beweerde Yigit Bulut, de adviseur van president Erdogan, eerder deze week dat Turkije wanneer het presidentieel systeem niet ingevoerd wordt  in de machtsgreep van de Britten zou blijven.

De anti-Britse stemming in Ankara is nieuw en valt daarom op. Kort geleden werden de Britten nog ontzien bij de Turkse haatcampagne tegen Europa. Dat had alles te maken met Brexit. Erdogan hoopte op lucratieve overeenkomsten met Londen en toonde zich in dat kader erg vergevingsgezind. Dat de voormalige burgemeester van de Britse hoofdstad, en huidige buitenlandminister, Boris Johnson een prijs in de wacht sleepte voor het meest beledigende gedicht over hem, kon Erdogan zelfs niet van zijn stuk brengen. Erdogan zweeg er over als het graf toen Johnson Turkije bezocht.

Een eind vorige maand verschenen rapport van de buitenlandcommissie van het Britse parlement (FCO) veranderde veel. Daarin werd er weliswaar rekening mee gehouden dat volgelingen van imam Fethullah Gülen bij de couppoging van vorig jaar betrokken waren, maar de FCO zag geen bewijzen voor verantwoordelijkheid van de beweging als geheel. Wie dat zo stelt kan in Ankara  rekenen op woede-uitbarstingen.

Kortom, Groot-Brittannië staat nu ook op de haatlijst van de AKP. Sener nam met zijn aanval op Moore een aandeel in het demoniseren van de Britten. Dat de ambassadeur over de lente sprak vormde voor Sener mogelijk een extra aanleiding. Momenteel doet namelijk in Turkije het gerucht de rond dat Gülen een bijzondere gebeurtenis voor de lente zou hebben aangekondigd. Erdogans medestanders interpreteren dat als een volgende poging tot staatsgreep. In AKP-kringen, waar Sener duidelijk toe behoort, maakt dat het woord ‘lente’ nu net zo taboe als een ‘nee’ bij het referendum.

Zoals bekend stond Nederland al eerder op de haatlijst van dat grote paleis in Ankara. Volgens Erdogan zijn niet alleen Duitsers, maar ook Nederlanders ‘nazaten van nazi’s.’ Woorden schieten tekort om uit te drukken hoe woedend ik daar over ben. Mijn moeder behoorde tijdens WOII dan wel niet tot een bevolkingsgroep waar het Hitler-tuig het specifiek op voorzien had, maar toch heeft ze vooral tijdens de Hongerwinter zwaar geleden. Haar menu bestond uit bloembollen en stijfsel. Dat wil zeggen, als ze geluk had want vaker moest ze vuilnisbakken uitschrapen om te overleven. Schoenen had ze niet. In plaats daarvan droeg ze twee plankjes met touwtjes aan haar voeten.

Als kind van mijn moeder ben ik volgens de Turkse president dus een ‘nazaat van een nazi.’ Ik ben beledigd, tot op het bot. Ga je mond spoelen met water en zeep Recep Tayyip Erdogan!


Laatste publicatie van PeterEdel

  • De diepte van de Bosporus

    een politieke biografie van Turkije

    2012


Geef een reactie

Laatste reacties (27)