5.834
21

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Gun de dames hun pepperspray

Maar stuur ze niet ongetraind de straat op

Dinsdagavond verscheen op Eenvandaag de heer Geraerds die vlak over de grens in Duitsland cursussen zelfverdediging met pepperspray geeft. De spray is bij hem te koop en hij doet zulke grote zaken dat hij al een tweede vestiging geopend heeft. Pepperspray is namelijk legaal bij de oosterburen maar in ons ooit zo brave landje streng verboden.

De raad van hoofdcommissarissen had dan ook een strenge brief naar het TV-programma gestuurd: wie met een busje pepperspray in het handtasje wordt aangetroffen, is de klos. Het hoeft dan niet bij een boete te blijven, vooral als je de spray ook daadwerkelijk hebt gebruikt en er zijn ongelukken van gekomen.

Pepperspray is een echt verdedigingswapen. Voor de aanval is het spul minder geschikt omdat je de tegenstander er maar kort mee kan uitschakelen. Pepperspray veroorzaakt een heftige pijn in ogen en gezicht. Je bent even blind. Ondertussen maakt de spuiter zich uit de voeten.

Voor zover ik het kan bekijken, is pepperspray een echt dameswapen, vooropgesteld dat je de spuitbus niet bewaart in de tas waarmee zo’n type op een scooter er graag vandoor wil gaan. Je kunt er belagers mee proberen af te weren en ondertussen de hele boel bij elkaar gillen zodat er misschien hulp opdaagt. Je kunt zeggen wat je wilt, maar veel vrouwen voelen zich vooral in de avond onveilig op straat. Dan geeft zo’n busje pepperspray een goed gevoel.

Maar het is verboden. Het mag niet. Je bent zuur als ze je ermee pakken.

Ondertussen is de káns dat ze je grijpen, heel gering. Geen mens heeft mij ooit op wapens gecontroleerd en dat geldt voor de grote meerderheid van de Joop-lezers. Officieel kunnen ze je voor de rechter slepen, als je in bepaalde buurten van de stad een aardappelmesje of een echte Victorinox bij je hebt, maar daar kraait verder geen haan naar of er moet wel iets heel bijzonders gebeuren. Zeker in de nachtelijke uren zijn er maar weinig agenten op straat.

Dat is een reden te meer om het risico te nemen en niet zonder pepperspray de deur uit te gaan. Veel Nederlanders doen dat inmiddels, zo leerde EenVandaag. De halve vrouwelijke bevolking van Venlo en Roermond zullen wel met pepperspray de stad ingaan, want zij wippen binnen een paar minuten de grens over, waar de vestigingen van mijnheer Geraerds te vinden zijn.

Dit is een ongewenste situatie. Pepperspray is – hoe dan ook – een wapen. En daarom dient er duidelijkheid te komen.

Moet de politie dan de strijd aanbinden tegen de spuitbusjes? Je zou je kunnen afvragen, waarom pepperspray in Duitsland – waar ze met al hun gründlichkeit toch niet over één nacht ijs gaan – wel legaal is en vrij verkrijgbaar. Blijkbaar levert dat weinig problemen op. Anders hadden die Behörde gegarandeerd maatregelen genomen. Leer mij die m… o nee, dat is uit de tijd, leer mij ze kennen.

Als pepperspray – mits proportioneel en met verstand van zaken gebruikt – een effectief verdedigingsmiddel is, waarom zou men het in Nederland dan niet toestaan? Is dat verbod niet de zoveelste uiting van de veiligheidsmanie die bij de autoriteiten heerst sinds zij de PVV-adem in de nek voelen? Komt dit niet voort uit dezelfde mentaliteit, die er toe leidde dat bezoekers van het Bevrijdingsfestival niet eens boterhammetjes en een flesje cola mee naar binnen mochten nemen?

Natuurlijk moet je weten wat je doet, als je de spuitbus tevoorschijn haalt. Mijnheer Geraerds verzorgt praktische instructies. Particuliere ondernemers zouden zulke trainingen – onder toezicht van de politie – overal in Nederland kunnen organiseren. Zo wordt ook weer wat werkgelegenheid geschapen. De – betalende- cursisten krijgen een certificaat en alleen op vertoon daarvan mogen zij pepperspray kopen.
En zo raakt dan de Nederlandse overheid haar zenuwen kwijt. Zo gaat zij proportioneel om met het verdedigingsmiddel pepperspray. Gun de dames hun pepperspray maar stuur ze niet ongetraind de straat op.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (21)