4.325
131

Voorzitter Nederland Bekent Kleur

René Danen (1967) is voorzitter van de stichting Nederland Bekent Kleur. Hij was in 1992 een van de oprichters van de antiracismeorganisatie. In dat jaar nam hij ook het initiatief tot de eerste jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam. Danen was verder gemeenteraadslid in achtereenvolgens Nijmegen en Amsterdam. Ook was hij coördinator van platform Keer het Tij, een bundeling van 575 maatschappelijke organisaties en van het Nederlands Sociaal Forum. Danen introduceerde in 1999 namens Milieudefensie de Autovrije Zondag in 54 steden in Nederland. Eerder was hij voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb.

Guur klimaat omringt strafzaak Wilders

De eerste bedreigingen van mensen 'die bloed willen zien' zijn al binnen

Maandag gaat de strafzaak tegen PVV-leider Wilders van start. De sfeer er rondom heen is niet best. De propagandamachine van rechts draait volop, er is sprake van bedreigingen en Wilders reGeert. Gaat de oppositie tegenwicht bieden?

Wilders staat terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie van Marokkanen, niet-westerse allochtonen en moslims. Hij liet zondag weten dat hij in de strafzaak een politiek complot ziet. Merkwaardig want hij staat zélf midden in het centrum van de regeringsmacht. Hij is dé politiek. Door rechts Nederland worden ook wazige complottheorieën verspreid over degenen die de discriminerende uitspraken van Wilders juridisch willen aanpakken. De vertegenwoordigers van (minderheden)organisaties die zich in de strafzaak tegen Wilders hebben gevoegd als benadeelde partij zullen komende weken ook op persoonlijke aanvallen in de media moeten rekenen. De vertegenwoordiger van een Marokkaanse organisatie werd onlangs al een komische moslim en een oosterling met een kameel genoemd.

Gerenommeerde media schrikken er helaas niet meer voor terug om op de man te spelen. Kennelijk bij gebrek aan argumenten tegen de standpunten van de organisaties die Wilders’ gedachtegoed juridisch willen aanpakken. Populistische en (extreem)rechtse websites gaan nog een stapje verder. Sommigen gaan zelfs zover dat ze openlijk dreigementen uiten of oproepen tot het bedreigen van tegenstanders van Wilders’ gedachtegoed. Ze worden daarin door politie en Justitie tot dusver nauwelijks gehinderd. Rond de komende rechtszaak zal het weer dreigmails regenen. De eerste bedreigingen van mensen “die bloed willen zien” zijn al binnen. Opvallend is dat daders soms hun volledige naam of zelfs een fotootje meesturen. We leven kennelijk in een klimaat waarin men denkt dat absoluut alles gezegd mag worden.

Bij de vorige zaak tegen Wilders bij het gerechtshof in Amsterdam werden ook de advocaten en rechters bedreigd door aanhangers van Wilders. Eén van de bedreigers van advocaat Spong is inmiddels veroordeeld. Wilders, die zelf ook ernstig bedreigd wordt, nam terecht afstand van de dreigementen uit zijn achterban. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Spong vertelde in Trouw dat hij vanwege de zaak zijn kantoor heeft moeten voorzien van kogelwerend glas. Ook andere advocaten en onze antiracismeorganisatie Nederland Bekent Kleur kregen te maken met bedreigingen.

Publieke verontwaardiging over al deze incidenten bleef uit. Opvallend was dat vrijwel niemand zich destijds in de media uitsprak voor een ongestoorde en onafhankelijke rechtsgang. Ook in de politiek bleef het angstvallig stil. Zo stil, dat de betreffende rechters de uitzonderlijke stap namen om zich in NRC te beklagen daarover. 

Bij de komende strafzaak zal het patroon zich gaan herhalen. Van de beoogde rechtse regering hoeven we dit keer nog minder te verwachten dan van de vorige. Premier Balkenende verscheen destijds al niet op TV met een vurig pleidooi dat iedereen van de Nederlandse rechters en advocaten moet afblijven. Van aankomend premier Rutte hoeven we helemaal niets te verwachten. Hij heeft eerder aangegeven de antidiscriminatiewet waarvoor de PVV-leider nu voor de rechter staat te willen afschaffen. Rutte, die zijn rechtse vingers aflikt, wordt geen premier van alle Nederlanders. Hij zal de komende maanden niet in de bres springen voor de bescherming van rechters, advocaten en migrantenorganisaties in de strafzaak tegen zijn nieuwe vriend Wilders. 

Rechtse journalisten geven ondertussen ruim baan aan het geluid uit kamp Wilders. Maar wat gaan de “objectieve” en de linkse media doen? Laten ze ook de andere kant van het verhaal horen? Bij de eerste dagen van de rechtszaak tegen Wilders in januari dit jaar was daar nauwelijks sprake van. Alleen Wilders en zijn advocaat Moskowitz haalde de journaals. De door Wilders benadeelde minderheden bleven toen letterlijk buiten beeld. 

Aangezien er niets van de regering Wilders-1 valt te verwachten, is de vraag wat de oppositie gaat doen? Ik hoop dat Thieme, Roemer, Halsema, Cohen, Pechtold en Rouvoet de publiciteit zoeken om wel in de bres te springen voor de wettelijke rechten van etnische en religieuze minderheden in ons land. Ze moeten daarbij niet alleen de bedreigingen veroordelen, maar ook opkomen voor het recht van álle burgers om hun belangen door de rechter te laten beschermen.

Wilders staat nu voor de rechter in opdracht van het Gerechtshof. Het is het Nederlands parlement die de antidiscriminatie wetten heeft gemaakt die de basis zijn voor de dagvaarding van verdachte Wilders. Daarom is het, ongeacht wat men van de strafzaak vindt, de taak van politici om op te komen voor de rechtsstaat en alle deelnemers aan de rechtsgang in bescherming te nemen. Een actieve houding van politici hierin zal zeker bijdragen aan een beter maatschappelijk klimaat in het land. 

Geef een reactie

Laatste reacties (131)