Laatste update 27 maart 2018, 00:04
10.664
290

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Haal de Syriëgangers en hun kinderen terug

Het zou eerloos zijn om de Koerden met de gebakken peren te laten zitten

Wat vliegt de tijd. Het is afweer vijf jaar geleden dat ik suggereerde jihadstrijders hun paspoort af te pakken. Vreemde krijgsdienst zonder toestemming van de regering diende te leiden tot het verlies van het Nederlanderschap. Niet als straf maar om zeker te stellen dat ons land nooit op hun daden aangesproken kon worden.

Laf
Dat was een denkfout. Op die manier toont Nederland zich geen standvastig maar een laf land. Wat erger is, ik heb mijn zin gekregen. De overheid doet niets om jihadstrijders en hun aanhang terug te halen.

Maandagavond zond BNNVARA de indrukwekkende documentaire ‘De verloren kinderen van het kalifaat’ uit. Daarin kwam de minister van Buitenlandse Zaken van dat nu door Turkije zo hard aangevallen stukje Syrisch Koerdistan aan het woord. Hij zei dat de westerse landen hun verantwoordelijkheid moesten nemen. Daar was geen speld tussen te krijgen.

Geradicaliseerd
Wij hebben hier te maken met Nederlandse onderdanen die op Nederlands grondgebied zijn geradicaliseerd. Onder onze ogen. Onder die van de beroemde diensten. Zij zijn vervolgens uitgereisd naar een ander deel van de wereld om zich daar op gruwelijke wijze te misdragen. Althans die mogelijkheid is zeer reëel. Wat zij in de polder leerden, brachten zij op de Syrische slagvelden in de praktijk. WIJ hebben hen laten gaan, in sommige opzichten door onze vingers laten glippen. WIJ kunnen nu andere mensen in een door oorlog verwoest land niet voor de gevolgen op laten draaien. Zij hebben het al moeilijk genoeg. Het is aan Nederland en aan de rechtsstaat om met deze burgers af te rekenen. En om een menselijke oplossing te vinden voor de kindertjes die uit relaties tussen jihadstrijders zijn voortgekomen.

Het zou eerloos zijn om de Koerden met de gebakken peren te laten zitten. En dat had ik vijf jaar geleden al moeten inzien met mijn grote mond.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (290)