946
8

Hoogleraar humanitaire studies, Erasmus Universiteit

Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw van het International Institute of Social Studies (ISS) van de Erasmus Universiteit. Haar onderzoeksprogramma speelt zich af in fragiele staten, conflictgebieden en in landen getroffen door natuurrampen, waaronder Angola, Congo, Mozambique, Ethiopië en Afghanistan. www.disasterstudies.wur.nl

Haïti hoax

Media doken massaal op het verhaal dat het hulpgeld niet in Haïti terecht komt. Maar het klopt niet

Nederlandse media spraken er gisteren schande van dat er nauwelijks wederopbouw geld in Haïti was aangekomen. Met koppen als “Slechts 2% hulp bereikt Haiti” vergeten ze dat er al enorm veel is besteed aan noodhulp.

Wat is er aan de hand? De Haïtiaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties heeft geklaagd dat pas 2% van de 5 miljard dollar die donors hadden beloofd aan  het Interim Haïti Wederopbouw Comité daadwerkelijk is overgemaakt. Aangezien de regering nog geen concrete plannen heeft voor de wederopbouw is het gebruikelijk het geld vast te houden. Het is wel iets om in de gaten te houden want donoren zijn vaker geneigd hun beloften niet waar te maken. Maar op dit moment is er nog niets aan de hand.

In de eerste 6 maanden is er vooral noodhulp gegeven. Zo’n 4 miljoen mensen hebben voedselhulp gekregen en 1,5 miljoen zijn tijdelijk gehuisvest in tentenkampen. Ongeveer een miljoen slachtoffers van de beving  hebben via werkgelegenheid programma’s de kans gekregen wat geld te verdienen met puinruimen en het aanleggen van afwatering in de tentenkampen. De Verenigde Naties heeft overzicht over ruim 4 miljard Dollar. Daarvan is 75% omgezet in harde toezeggingen. Het geld is al uitgegeven of er zijn contracten getekend. Zo slecht gaat het dus niet met de committeringen.

Wederopbouw neemt tijd in beslag. Zeker in sloppenwijken moet er gepast en gemeten worden, per familie moeten de landrechten en eigendom van het huis bepaald worden en de nieuwe huizen moeten zo stevig zijn dat ze stormen, aardbevingen en termiet-plagen kunnen weerstaan. Het is een hard gelag voor mensen om in tentenkampen te moeten zitten terwijl het orkaanseizoen begint. Dit is niet te wijten aan de hulpverlening, maar  aan de aardbeving.

Natuurlijk kan er beter gecoördineerd worden, natuurlijk hadden bepaalde zaken anders georganiseerd kunnen worden. De samenwerking met lokale organisaties en de bevolking kan, om maar iets te noemen, absoluut beter. Een van de dingen die misgingen is dat mensen is voorgespiegeld dat ze binnen een paar maanden een huis zouden hebben. Een verwachting die nooit voor 1.500 verschillende kampen van gemiddeld duizend mensen waargemaakt kan worden. Maar de aantijging dat er maar 2% van de beloftes zijn waargemaakt is onzinnig.

Blijft over de vraag waarom de Nederlandse media dit bericht zo klakkeloos en ongenuanceerd hebben overgenomen? Blijkbaar zijn we op dit moment onmiddellijk bereid het allerslechtste van hulpverlening te geloven. Dan is slecht nieuws bij voorbaat waar en hoeft het niet kritisch beschouwd te worden.

correctie 10:30 door een tikfout stond er eerst dat er 5% gecommitteerd is, dat is verbeterd in 75%

Geef een reactie

Laatste reacties (8)