6.165
171

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hakenkruisen en Palestijnen

De Palestijnse organisaties blijven kanshebbers voor de Nobelprijs eigen glazen ingooien

Opnieuw kan de wereld constateren: de Palestijnse organisaties blijven kanshebbers voor de Nobelprijs eigen glazen ingooien. In Gaza gaat Hamas door met het lanceren van raketten ook al worden die door een technisch geavanceerd Israëlisch systeem bijna allemaal uit de lucht geschoten. Ze vormen wél een rechtvaardiging voor de regering Netanyahu om er keihard op in te hakken. Die had anders niet bestaan.

Hier in Nederland kunnen Palestijnse organisaties er net zo goed wat van. Op een door hen georganiseerde demonstratie droeg een aantal deelnemers grote borden die Israël gelijk stelden met Nazi-Duitsland. De symboliek was helder: we zagen de vlag van Israël en het hakenkruis  verbonden door een =-teken.

Het is een oud instrument uit het Arabische propaganda-arsenaal. Ten tijde van de zesdaagse oorlog in 1967 kon je al horen dat ‘de zionisten’ goede leerlingen waren gebleken van Adolf Hitler. Men nam daar destijds hoofdschuddend kennis van. Het was – wist iedereen – volstrekt ‘over the top’ om de Joodse staat op een lijn te stellen met Nazi-Duitsland. Klopte deze vergelijking, dan bestonden er immers geen Palestijnen meer. En dit volk nam juist spectaculair in aantal toe. Tegenwoordig belt het Israëlische leger de omwonenden van militaire doelen op voordat commando’s tot actie overgaan. Dat was bij de Wehrmacht destijds nooit zo de gewoonte.

Bij het grootste deel van het Nederlandse publiek accentueerde deze propaganda dan ook pro-Israëlische gevoelens.

Des te vreemder is de manier waarop nu op deze oude en bekende vergelijking wordt gereageerd. Rechtse media en bloggers zien het =-teken niet meer. Overal lees je dat op de pro-Palestina demonstratie met hakenkruisen werd gezwaaid en dat ‘fundamentalisten’ de Hitlergroet brachten. En dat daarom Jozias van Aartsen de burgemeester van Den Haag, gruwelijk heeft gefaald. Zo wordt de indruk gewekt dat de demonstranten een soort neonazi’s waren.

Het tegendeel is het geval: zij gebruikten de nazi-symboliek juist omdat die in hun ogen juist het absolute kwaad vertegenwoordigt. Ze zochten in hun verwaten gevoel van eigen gelijk naar het verschrikkelijkste waarmee zij Israël konden vergelijken en ze kwamen op het hakenkruis. Nu zien zij zich als nazi-sympathisanten geframed.

Het Nederlandse publiek – niet dom – doorziet dit en gaat schouderophalend voorbij ook aan déze vorm van demonisering. Als ze gewoon over godwins waren begonnen, wat rechtse bloggers en hun papieren bondgenoten strijk en zet doen, was het doel bereikt geweest. Maar ze moesten zich per se tot het niveau van de tegenstanders verlagen. Die ene kans om voor de verandering met recht ‘Godwin, Godwin’ te roepen hebben ze laten gaan. De sukkels, want daarmee liepen die Palestijnse demonstranten te sjouwen.

Beluister dit opiniestuk hier


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (171)