5.215
71

Publicist

Bart Top is publicist, auteur van het boek Religie & Verdraagzaamheid en oud-hoofdredacteur van het multiculturele blad Contrast

Halloween bedreigt de Nederlandse cultuur

Is het niet raar hoe gemakkelijk wij zo'n wildvreemd feest adopteren? 

Misschien is het nostalgie, maar toen ik op de basisschool zat gingen we in de herfst herfststukjes maken. We zochten mooi gekleurde bladeren, kastanjes, beukennootjes en paddenstoelen.

Van onze buit maakten we een mooi bakje en brachten dat naar de klas. Althans als je er een beetje gevoel voor had. Sommigen brachten een kartonnen doos vol bladeren en kapot getrokken vliegenzwammen naar school, dat was niet de bedoeling.

Waar het me om gaat, tussen de zomervakantie en Sinterklaas gebeurde er lekker weinig. Als we al ergens bij stilstonden dan was het de verandering van het seizoen. Lekker dicht bij de natuur en passend bij de Nederlandse volksaard: doe maar gewoon. Het is niet alle dagen feest. 

HalloweenEigenlijk pas in de jaren negentig stak Halloween de kop op. Een feestje met pompoenen en maskers, waar je geen soep van kunt maken. Overgewaaid met de Ieren naar Amerika, daar verder opgevoerd met ‘scary stuff’, dodenmaskers, zombies en vampiers en deze mix wordt ons nu weer in het gezicht gegooid door de middenstand hier die er een centje aan wil verdienen.

En ja hoor, in een paar decennia is het voor de jeugd al iets gewoons geworden, naar een halloweenparty gaan met een lelijk gruwelmasker of een obsceen doodshoofd en dronken worden. Zelfs in mijn rustige zwembad kun je niet meer wezen omdat je van alle kanten aangestaard wordt door Halloween-monsters en mansgrote spinnen.

Dit feest, met al zijn waardeloze Hollywood-plastic, z’n holle gegil en lege vermaak is een nutteloze toevoeging aan onze feestkalender, die niet voor niets af en toe een rustperiode kende. Er moet tenslotte ook gewerkt worden. Toch?

Is het niet raar hoe gemakkelijk wij in Nederland zo’n wildvreemd feest adopteren? Dat je daar niemand over hoort, dat niemand dat als een bedreiging ziet?

Ach, laat ik het maar eerlijk zeggen. Ik vind het wel enorme flauwekul, dat Halloweengedoe, maar ook ik kan me er niet echt over opwinden. Als het onze kwakkelende economie helpt en het zo veel mogelijk uit mijn zicht blijft, dan moet het maar….

De echte opwinding geldt iets anders: al die mensen die zich totaal niet opwinden over Halloween, maar die wel leeglopen over een make-over van Zwarte Piet, die doodsbedreigingen uiten tegen iedereen die aanpassing wel een goed idee vindt, al die mensen die het wel een ludieke actie vinden om zwarte poppen aan lantarenpalen op te knopen. In mijn ogen vormt het gedrag van die mensen pas écht een bedreiging voor de Nederlandse cultuur. Want de basis voor die honderden jaren oude cultuur is de tolerantie waar dit land groot mee geworden is. 

Leg ik nu rare verbanden? Ga jij dan maar uitleggen waarom een bescheiden bijstelling van een oude traditie een groter kwaad is dan het out of the blue importeren van een volstrekt vreemd ritueel? Nederland is in beweging. Wen er maar aan!

cc-foto: Ankur Gulati

Geef een reactie

Laatste reacties (71)