1.541
28

Europarlementariër Verenigd Links

Kartika Liotard (1971) is Europarlementslid sinds 2004. Tot juni 2010 was zij dat voor de Socialistische Partij. Na een intern conflict besloot ze toen verder te gaan als onafhankelijk parlementariër. Liotard is lid en ondervoorzitter van de GUE/NGL, de 35 leden tellende fractie van Europees Verenigd Links. Liotard is vicevoorzitter van de parlementaire intergroepen over Ouderen en Dierenwelzijn. Verder is zij lid van de commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid en plaatsvervanger in de commissies Ontwikkelingssamenwerking en Rechten van de vrouw en gender-gelijkheid. Voor het Europees Parlement verzorgt zij het officiële contact met de EU-voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Liotard was tot haar verkiezing teammanager juridische zaken bij Laser (ministerie van LNV). Daarvoor werkte zij voor de wetswinkel in Nuth. Tussen ’96 en ’98 was ze bestuurslid van de SP-Westelijke Mijnstreek en daar verantwoordelijk voor de SP-Hulpdienst. In 2009 verscheen 'Poisoned Spring', een boek van haar en Steve McGiffen over privatiseringen in de watersector.

Halve ton vergoeding voor paperclips

Elk Europarlementslid mag momenteel 51 duizend euro belastinggeld per jaar uitgeven aan kantoorbenodigdheden

Postzegels, pennen, beltegoed, de krant. Geeft u er per jaar ruim vijftigduizend euro aan uit? Nee? Ik ook niet.

Met Verenigd Links stel ik daarom voor om de ´kantoorvergoedingen´ voor Europarlementariërs flink te verlagen. Elk parlementslid mag momenteel 51 duizend euro belastinggeld per jaar uitgeven aan kantoorbenodigdheden voor zichzelf en zijn of haar personeel.

Toegegeven, onder kantoorbenodigdheden vallen niet alleen pennen en paperclips. Ook computers, laptops en literatuur moeten van de vergoeding betaald worden. Net als enkele andere kostenposten.

Toch kom ik na aanschaf van deze zaken nog steeds niet op een halve ton. Wat mij betreft moet de kantoorvergoeding dan ook zeker met een kwart omlaag. Het Europees Parlement kost de burger daarmee 9.5 miljoen euro minder per jaar.

Dit lijkt misschien een schijntje, vergeleken met de miljarden die ons om de oren vliegen bij discussies over Griekenland, de banken en de euro. Het probleem is echter dat het jaarlijkse halve ton aan kantoorartikelen geen op zichzelf staand feit is.

Zo opende in Brussel twee weken geleden het ´Parlementarium´ zijn deuren. Een EU-museum, waar bezoekers met een soort iPhone in hun hand een rondleiding krijgen door de rooskleurige geschiedenis van de Europese Unie. Kosten van dit Europese hobbyhok: 21 miljoen euro, plus budgetoverschrijdingen. Uiteraard volledig betaald met belastinggeld.

Deze week stemt het Europees Parlement over het EU-budget voor volgend jaar. Veel Parlementariërs zijn van mening dat het budget met meer dan drie procent omhoog moet. Als ik echter in mijn directe omgeving al verspillingen van 30 miljoen euro tegenkom, dan vind ik het moeilijk te geloven dat het EU-budget voor 2012 niet wat minder kan.

Zorgpremies en eigen risico´s worden voor sommigen onbetaalbaar, onderwijs ontoegankelijker en gepensioneerden zien hun uitkeringen momenteel voor hun neus verdampen. De broekriem van veel burgers gaat richting het laatste gaatje.

Ondertussen smijt Europa, zonder te knipperen, miljoenen belastinggeld over de balk voor hobbyhokken, pennen en paperclips. Zolang dat gebeurt, kun je van de burger geen draagvlak vragen voor Europees beleid. Zelfs niet in gevallen waarin dit gerechtvaardigd is.

Ik hoop dan ook dat het voorstel voor minder kantoorvergoeding deze week een meerderheid vindt in het Europees Parlement. Al is het maar om een signaal van solidariteit af te geven en te laten zien dat niet alleen de kleine man het dezer dagen zuiniger aan moet doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)