2.445
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Handdroger is lanceerbasis voor bacteriën

'Hygiënische' apparaten verspreiden zeer effectief ziektekiemen in de lucht

Openbare toiletten, het is en blijft gevaarlijk terrein. Wat kan je daar allemaal oplopen? Maar ook: wat kan je daar allemaal op andere mensen overdragen? De kranen die je aanraakt, de deurklink die je toch open zult moeten gebruiken om weer buiten te komen. Alles wordt ook nog door anderen aangeraakt. Bahhhh. We zijn toch al zo vies van andere mensen en daar, in zo’n openbaar toilet, komt zo’n beetje alles bij elkaar.

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat mensen die een handdroger, zo’n luchtblazer, gebruiken om hun handen na het wassen te drogen en zo het contact met papieren handdoekjes vermijden, misschien nog wel meer aan de verspreiding van enge bacteriën bijdragen. Die handdrogers verspreiden zeer effectief de ziektekiemen in de lucht en op de handen van mensen die in dezelfde ruimte staan. 

Het onderzoek werd gedaan met de onschuldige lactobacillus die normaal gesproken niet in openbare toiletten te vinden is. Als mensen met de lactobacillus hun handen droogden met zo’n warme luchtmachine bleek de bacterie 27 maal zoveel in de omgeving te zitten dan wanneer het papieren handdoekje werd gebruikt. De bacteriën kwamen tot ongeveer twee meter ver en na 15 minuten kon nog bijna de helft van de bacterie worden aangetoond.

Moeten we al die apparaten uit openbare toiletten weghalen? Is het beter tegen een boom te plassen? Hebben de mensen die een openbaar toilet bezoeken en er zo kort mogelijk proberen te zijn, gelijk? Ze komen binnen, doen hun ding en verdwijnen zonder de handen te wassen. Slechts 20 procent van de mannen en ongeveer 25 procent van de vrouwen wast de handen als ze in de openbare toiletten van de ondergrondse in New York zijn. Ik weet niet hoe het gesteld is in Nederland. Ik heb het gevoel dat je niets meer kunt vertrouwen.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)